2024. március 29., péntek

Gyerekkorba zárva

Újvidéken folytatódott a Híd Kör kritikai beszélgetéssorozata, amelynek legújabb estjén Mécs Anna Gyerekzár című novelláskötete került terítékre. A 2017-es, tavaly a legjobb induló prózakötetnek járó Margó-díjjal jutalmazott könyvről Losoncz-Kelemen Emese, Komáromi Dóra és Antalovics Péter beszélgetett Berényi Emőke moderálásával.

A kötet a Scolar Kiadó kezdőknek teret adó LIVE sorozatán belül jelent meg. A sorozathoz való igazodásból is fakad sajátos vizualitása, amelyért Pap Rita felelt. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy a világos, élénk borító hangulata ellentétes a könyvet alkotó szövegek komorabb világával.

A rövid, néhány oldalas szövegeken, valamint a teljes kompozíción is látszik a megmunkáltság, ebből fakadóan egységes nyelvezetű és színvonalú lett a kötet. A kritikusok szerint azonban épp ez a megalkotottság a könyv hátránya, hiszen egy idő után zavaróvá válik, és regényszerűvé teszi az egyébként teljesen különálló novellákat. A lírai hang vagy a humor, irónia kevéssé jellemző a szövegekre, sokkal inkább a gyors, pörgős, filmszerű építkezés.

A könyv 24 novellájának narrátorai mind fiatal felnőtt, vagy kamasz nők, lányok, a történetekben hangsúlyos szerepet kapnak a generáció általános egzisztenciális problémái, ám egy-egy szöveg konkrét léthelyzeteket emel ki. A középpontban a család, a lány/nő–apa, lány/nő–anya és a párkapcsolatok állnak, s ezek az élethelyzetek, problémák legújabb korunk technikai környezetébe ágyazódnak be. Az egyes szám első személyben megírt történetek – sokszor mély érzelmek jelenléte ellenére – tárgyilagos hangon szólalnak meg, s így felmerült a szövegek szereppróza volta. Helyenként ugyanakkor érezhető a személyes tapasztalatok megléte, és sokszor nem lehet elvonatkoztatni a narrátor nőiségétől. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy a címadás találóra sikeredett, hiszen szerteágazó többletértelmezést ad.

Antalovics Péter 6, Komáromi Dóra 8,5, Losoncz-Kelemen Emese 8 pontra értékelte a könyvet.