2024. április 20., szombat

Vučić karneváli hangulatot ígér

Belgrádban még péntekre virradó éjjel lezárták azokat a központi utcákat, amelyek a képviselőház előtti térre vezetnek, ahol a Szerbia jövője nagygyűlés résztvevői gyülekezni kezdtek már a reggeli órákban. Mint ismeretes, ma este 18 órakor kezdődik a rendezvény a képviselőház előtt, melyre a legutóbbi becslések szerint 170 ezer embert várnak. A szerbiai hatalmi tisztségviselők mellett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is jelen lesz.

A fővárosi megmozdulás koncerttel indul és fejeződik be. Fellép Aca Lukas énekes, a Riblja čorba rockegyüttes és Oliver Mandić énekes is. Még a nagygyűlést megelőzően arról beszélt Vučić a médiának nyilatkozva, hogy karneváli hangulat lesz a fővárosban, meggyőződése, hogy a százezres tömeg nem miatta, hanem Szerbia jövője miatt utazott Belgrádba, hogy bizonyítsa, valóban érdekli az ország sorsa, tisztában van az előrelépésekkel és egységet akar mutatni.

Ivica Dačić külügyminiszter a rezsimpárti összejövetel kapcsán azt mondta, meg fogja mutatni, hogy Szerbia erős, egységes és nem enged olyan nyomásgyakorlásnak senki részéről, amely nem áll összhangban az ország érdekeivel. Koszovó kérdése kapcsán is nyilatkozott, közölte, hogy nem hivatalos és nem is megvalósítható megoldás a kettős szuverenitás elképzelése, Szerbia ellen fog állani az érdekeivel ellentétes megoldások elfogadtatása érdekében gyakorolt külföldi nyomásnak.