2024. április 23., kedd

Ivica Dačić: Szerbiára nem lehet nyomást gyakorolni

A külügyminiszter szerint téves kép alakult ki az országról Nyugaton

Ivica Dačić, Szerbia külügyminisztere úgy gondolja, az ország számára nem lenne elfogadható a kettős szuverenitás állapota, mint a hosszú évek óta fennálló koszovói konfliktus lehetséges megoldása. Dačić arra is figyelmeztetett, hogy ezt a lehetőséget hivatalos körökben sehol sem említik.

Ivica Dačić

Ivica Dačić (fotó: Beta)

A külügyminiszter a Szerbiai RTV reggeli műsorában reagált a napokban a nyugati sajtó által emlegetett információra, miszerint a kettős szuverenitás tervét taglalják majd Berlinben, április 29-én a nyugat-balkáni csúcstalálkozón. Dačić kihangsúlyozta, tudomása szerint, ezen a találkozón midenekelőtt regionális kérdésekről esik szó, a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatásának lehetőségét a találkozó második felében tárgyalják.

A külügyminiszter szerint geopolitikai játékok folynak, szembenállások tapasztalhatók a nyugat-európai országok körében is. Erre utal, hogy a találkozóra nem hívták meg Ausztriát, vagy Olaszországot, annak ellenére, hogy részesei a berlini folyamatnak. Nem lesznek jelen az USA képviselői sem. Ivica Dačić véleménye szerint konkrét javaslatról nem, viszont a párbeszéd folytatásáról valószínűleg tárgyalni fognak Berlinben.

A tárcavezető arra is rámutatott, hogy az elmúlt időszakban téves kép alakulhatott ki Szerbiáról Nyugaton, hisz a média hírt adott a demonstrációkon végbemenő zavargásokról, egyesek megpróbálták politikai bizonytalanság hírét kelteni.

A mai Szerbia jövője elnevezésű kampány keretében megszervezett naggyűlés meg fogja mutatni, hogy Szerbia erős, egységes és nem enged olyan nyomásgyakorlásnak senki részéről, amely nem áll összhangban az ország érdekeivel, húzta alá Ivica Dačić.