2024. március 28., csütörtök

Rendőrök tartóztatták fel a nagygyűlésre tartó buszokat

A koszovói albán rendőrség szerint nem volt hiánytalan a koszovói szerbeket szállító autóbuszok dokumentációja

Zoran Stojanović, a gnjilanei Gimnázium igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy a končulji adminisztratív átkelőn a koszovói albán rendőrség nem engedte Szerbia területére azokat az autóbuszokat, amelyek Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt mai belgrádi nagygyűlésére tartottak.

Stojanović elmondása szerint tíz autóbuszt tartóztattak fel, ezekben egyebek mellett a gimnázium alkalmazottai utaztak. A rendőrök azzal az indokkal tartóztatták fel az utasokat, hogy az autóbuszok nem rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal. A tízből hét autóbusz Gnjilaneből indult, három pedig Vitina községből.

A koszovói rendőrség ma reggeli közleménye szerint Koszovó területéről összesen 17 autóbusz indult Belgrádba. Azt nem erősítették meg, hogy ezek közül összesen hány autóbusz nem haladhatott tovább.

A ma esti belgrádi nagygyűlésre legalább 100 ezer embert várnak. Ma a kora délutáni órákban több településről is buszok indultak a fővárosba, egyebek mellett Szabadkáról is. A nagygyűlésen nemcsak Aleksandar Vučić és koalíciós partnerei, hanem Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is felszólal.