2024. március 29., péntek

Reform minden szinten

Šarčević: Az iskoláskor előtti intézmények helyzetére többrétű rendszerbeli megoldás kell

Az oktatási minisztérium céljai között szerepel, hogy színvonalas oktatást nyújtson az oktatás minden szintjén. A stratégia megvalósítása érdekében több lépést kell még megtennie a minisztériumnak.

Az oktatás reformja felöleli majd az iskoláskor előtti intézményeket, az általános iskolákat és középiskolákat, valamint a felsőoktatást is. Az egész életen át tartó tanulás elvének megvalósítására törekednek, amelyhez hozzátartozik a tanárok folyamatos képzése, az oktatási intézmények felújítása, a szükséges kapacitások növelése, foglalta össze röviden Mladen Šarčevićoktatási miniszter az oktatási minisztérium jövőbeli terveit azon a miniszterek közti második találkozón, ahol az Európai Unió szerbiai delegációjának képviselőivel ültek egy asztalhoz.

A tanácskozáson Mladen Šarčević az iskoláskor előtti intézmények helyzete rendezésének fontosságára mutatott rá. Ezek nemcsak kapacitásbeli gondokkal küzdenek, és nemcsak jobb munkakörülményekre van szükség, hanem az alkalmazottak fizetése kapcsán is módosításokra van szükség. Egy olyan rendszert kell kialakítani, amely egyformán motiváló jellegű lesz a nevelő-oktatómunkában résztvevők számára, ugyanakkor jutalmazza azokat, akik magasabb színvonalon teljesítenek. Várhatóan jövő év januárjától már alkalmazásra kerül a fizetési osztályokról szóló törvény. Az iskoláskor előtti épületek állapotának javításával ugyanakkor növelhetik a kapacitásukat, hiszen 17 ezer helyre lenne szükség a 3-tól 5,5–6 éves korosztály számára.

A szakképzés reformja is megkezdődik, amely jelentős munkát igényel majd, ugyanis első lépésként a szakfőiskolákat akadémiákká alakítják. Így a 77 főiskolából 44 akadémiát formálnak. Ezzel nemcsak megtakarításra kerül sor, hanem racionalizálódnak az oktatási programok, illetve tehetséges fiatalok foglalkoztatására is lehetőség nyílik. A szervezési munkát várhatóan már a nyár folyamán be tudják fejezni. Mint az oktatási miniszter rámutatott, ez egy lépés a felsőoktatás színvonalának emelése felé.

A tanácskozás során kitértek a nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatás terén elért eredményekre is. Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára rámutatott, minden nemzeti kisebbséggel, amelynek nyelvén megszervezik az oktatást az ország területén, külön kapcsolatot tartanak, és individuális munkát folytat velük a minisztérium, hiszen az igények is különbözőek. Annak érdekében, hogy minőségi tankönyvet vehessenek kézbe a kisebbségek nyelvén tanuló gyerekek, a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsaival szoros együttműködést folytatnak, és az anyaországokkal felvették a kapcsolatot, országközi együttműködésben reménykedve. Az első ország, amellyel ilyen téren együttműködnek majd, az Albánia, de Magyarországgal is hamarosan megvalósulhat ez az együttműködés, illetve minden ország képviselőivel külön kapcsolat létrehozására számítanak.

Szerbia az Európai Uniótól az ágazati támogatásokra 27,4 millió eurót irányozott elő, amit több lépésben utalnak át. Ennek jelentős hányadát az oktatásra fordítják. Jadranka Joksimović eurointegrációs miniszter elmondta: készül az a beszámoló, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az összeg második részletét, mintegy 8 millió eurót megkaphassa Szerbia, miután már a rendelkezésre álló 27,4 millióból a múlt évben 8 milliót kihasznált.

Az EU által nyújtott támogatás egyik alapfeltétele, hogy az állami szinten meghozott dokumentumok, stratégiák és akciótervek megvalósuljanak, ezért van szükség az oktatási reform terén elért eredmények folyamatos bemutatására.

Joksimović elmondta, 2015-ben írta alá Szerbia az EU képviselőivel az ágazati támogatásról szól megállapodást, ami alapján a rendelkezésre álló alapok mellett, először nyílt lehetőség arra, hogy többek között az oktatás fejlesztésére az EU külön eszközöket különítsen el. Az akkori megállapodás alapján 80 millió euró áll Szerbia rendelkezésére.