2024. április 23., kedd

Az erőszak ellen tiltakoztak az újságírók

Árulónak nevezték az újságírót, aki az államfő fivére és az alvilág közötti kapcsolatokkal foglalkozott írásában

A Vreme hetilap szervezésében újságírók csoportja tiltakozott Belgrádban a számítógéppel elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott ügyészség épülete előtt, követelvén, hogy kezdjen el foglalkozni a CINS, a BIRN és a KRIK oknyomozó újságíró szervezetek újságírói elleni fenyegetések ügyében.

Az eseményen az egyik áldozat, Slobodan Georgiev, a BIRN szerkesztője is felszólt, a következőket üzenvén az ügyészségnek: „Nem azért jöttünk, hogy nyomást gyakoroljunk Önökre. Önök nem szolgák, hanem a hatalom egyik ága. Az Önök feladata, hogy ellenőrizzék a kormány munkáját. Az ügyészség munkatársainak a feladata megkérdezni Aleksandar Vučićot, hogy ő engedélyezte-e a fenyegetéseket, Vučićnak pedig kötelessége válaszolni erre a kérdésre.”

Slobodan Georgievet a napokban egy, a Twitteren közzétett videó-összeállításban árulónak és külföldi bérencnek minősítették. Ez az összeállítás azt követően jelent meg, hogy a BIRN honlapján megjelent az írás, amely Andrej Vučić, Aleksandar Vučić államfő és Zvonko Veselinović – akit a sajtó a koszovói és a szerbiai alvilág egyik központi figurájaként emleget az utóbbi években – közötti kapcsolatokat boncolgatja. Veselinović, akit idén januárban felelős személy visszaélésének okán első fokon két év fegyházelzásra ítéltek Pirotban, állítólag részt vett a Szerb Haladó Párt választási kampányában 2014-ben és szorosan együttműködött Andrej Vučićtyal, akivel a későbbiekben is találkozott – ezt fényképek bizonyítják. Ebben az írásban arról is szó van, hogy az említett választási kampány lebonyolításával az SZHP az Invictus Media ügynökséget bízta meg, amelynek társtulajdonosa Ognjen Oliverić, aki a Jugoimport fegyverkereskedelemmel foglalkozó állami vállalat alapította Borbeni složeni sistemi Kft. igazgatója. Az SZHP a BIRN értesülései szerint 7,3 millió dinárt fizetett az ügynökségnek szolgáltatásaiért, ám a párt ezt a tételt elfelejtette jelenteni a Korrupcióellenes Ügynökségnek.

Az Invictus Media ügynökségnek olyan ügyfelei vannak, mint például a Szerbiai Postavállalat, a Belgrád Víziváros, a Szerbiai Telekom, a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat, az Állami Szerencsejátékok, vagy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat. Oliverićet és Andrej Vučićot 2014-ben egyszerre választották be a Crvena Zvezda Kosárlabdaklub elnökségébe, ahonnan együtt is távoztak. 

Slobodan Georgiev a mai tiltakozáson arról is beszélt, hogy a fenyegetések – az aktuális és a korábbiak – mindig a hatalomhoz közel álló személyekhez vezethetőek vissza, ám az ügyészség eddig soha nem foglalkozott ezekkel.

Tamara Skrozza, a Vreme újságírója elképesztőnek tartja, hogy a rendőrség és az ügyészség tétlenül végignézi az újságírókkal szembeni magatartást. Mint hozzátette, ha más szemszögből nézi, az újságírók elleni fenyegetéseket és sértéseket akár kitüntetésként is meg lehet élni, hiszen azt bizonyítják, hogy jól végzik a munkájukat.