2024. április 25., csütörtök
NYUGAT-BÁCSKA

Gyakori a családon belüli erőszak

Az év első három hónapjában 43 esetben regisztrált családon belüli erőszakot a régióban a zombori rendőrkapitányság, tavaly pedig 263 ilyen, súlyos kimenetelű bűncselekmény történt.

Nyugat-Bácska és Észak-Bácska területéről a Zomborban létesített Biztonságos Ház nyújt menedéket a családon belüli testi, szexuális, lelki és gazdasági erőszakot elszenvedett nőknek és gyermekeiknek. Az intézmény 2011. évi megalapításától kezdve mintegy száz nő nyert itt oltalmat.

A családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló törvény alapján 2018-ban és 2019 első negyedévében a rendőrség 1009 esetben rendelt el azonnali intézkedést. Ebből 677 alkalommal távoltartási végzést hozott, 332  alkalommal pedig kitiltotta az elkövetőt az áldozattal közös lakhelyükről, ez alatt az idő alatt pedig 27 nő került a Biztonságos Házba.

Tamara Savović, a Biztonságos Ház vezetője a VRT-nek nyilatkozva elmondta, hogy a családon belüli erőszak elkövetésének száma kétségtelenül emelkedik, de ez lényegében a szemléletváltásból ered. Korábban ugyanis csak súlyos testi sértés számított erőszakos cselekménynek, manapság pedig feljelentés jár minden pofonért, lökdölőzésért, sértegetésért, becsmérlésért.

A 2017 derekán hatályba lépett, a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló törvény a VRT információi szerint hamarosan újabb intézkedési lehetőséggel egészül ki. Ez lehetővé teszi, hogy speciális, jeladóval ellátott karcsat viselését rendeljék el mind az elkövetőnek, mind az áldozatnak. A jeladók összeköttetésben vannak a rendőrséggel, az áldozat karcsatjával jelezheti, ha veszélyben érzi magát, a rendőrség pedig nyomban tudja, hol keresse az elkövetőt.