2024. április 25., csütörtök

Itthon, teremtőben – otthonteremtőben

Versenyképes alternatíva az itthon maradás – Olyan háló épült, amelybe mindannyian bele tudunk kapaszkodni – Közösségi találkozó Kishegyesen
Nagy érdeklődés övezte a kishegyesi közösségi találkozót (Lakatos János felvétele)

Nagy érdeklődés övezte a kishegyesi közösségi találkozót (Lakatos János felvétele)

Kedden este a kishegyesi helyi közösség tetőtermében került sor a Vajdasági Magyar Szövetség közösségi találkozójára. A nagy érdeklődést kiváltó esemény az Itthon, teremtőben – otthonteremtőben címet viselte. Az est házigazdája Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője volt, vendégként pedig Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője és dr. Bagi Bojan, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője szólalt fel.

A közösségi találkozó témája kapcsán Pásztor Bálint elmondta lapunknak, hogy az a fő üzenetük, hogy élhető a szülőföldünk.

– Az elmúlt évek támogatási rendszere, a vajdasági magyarság és a Vajdasági Magyar Szövetség helyzete a szerbiai belpolitikában lehetővé tesz olyan dolgokat, amelyek idővel azt fogják eredményezni, hogy versenyképes alternatívává fog válni az itthon maradás. Mi megértjük azokat, akik úgy döntenek, hogy ideiglenesen külföldre távoznak és ott vállalnak munkát, ugyanakkor azt szeretnénk, hogy megteremtődjenek a feltételek ahhoz, hogy egyre kevesebben legyenek kénytelenek ezt megtenni, és egyre többen jöhessenek haza. Ha a Prosperitati Alap által nyújtott lehetőségrendszert vesszük alapul, vagy az infrastruktúra-fejlesztést, vagy azt, hogy az elmúlt években a gazdaságban növekedtek a bérek és a munkanélküliség visszaszorulóban van, akkor mindez azt fogja eredményezni, hogy versenyképes alternatíva legyen az itthon boldogulás – nyilatkozta Pásztor, majd arról is szólt, hogy mindezeknek a lehetőségeknek a megteremtésében óriási érdemei vannak a magyar kormánynak. A Fidesz a VMSZ stratégiai partnere, Deli Andor pedig saját jelöltünk az európa parlamenti választáson. Emellett a magyar kormány kiállása a migránskérdésben a mi helyzetünket is könnyebbé tette. Mindez elég ahhoz, hogy a vajdasági magyarok Fidesz–KDNP listájára szavazzanak az európa parlamenti választáson – fogalmazott a képviselő.

A vajdasági magyarságnak az elmúlt száz évben nem volt olyan könnyű helyzete – állapította meg dr. Bagi Bojan.

– Ebben a pillanatban az erős anyaország segítsége hozzájárult ahhoz, hogy mi is megerősödjünk. A segítség, amit kaptunk, nemcsak arra irányult, hogy túléljük, hanem megerősödtünk, s itthon tudunk élni és fejlődni. A gazdaságfejlesztési programon keresztül olyan háló épült, amelybe mindenki bele tud kapaszkodni, és itthon tud boldogulni. A mi kötelességünk, hogy olyan feltételeket teremtsünk, hogy a külföldre távozottak is vissza tudjanak térni. Mindenkinek joga van külfölön tanulni, dolgozni, de családot csak itthon érdemes alapítani. A magyar ember számára a család mindig is nagyon fontos volt, a család összetartó ereje pedig a hit és a remény.

Ezek a mi európai kereszténységünknek az alapkövei, s ezt szeretnénk megtartani – fogalmazott Bagi, majd hangsúlyozta, hogy több oka is van annak, hogy május 26-án minden kettős állampolgárságú vajdasági magyar szavazzon. Egyrészt először adatott meg a lehetőség, hogy szavazzunk az európa parlamenti választáson, másrészt ez érdeke a vajdasági magyarságnak, ugyanis saját képviselőt juttathatunk Brüsszelbe. Rajta keresztül ki tudunk hatni a számunkra fontos dolgokra. Ez csak úgy valósítható meg, ha a választásokon Deli Andort támogatjuk a Fidesz–KDNP listán – fogalmazott.

Nyitókép: Nagy érdeklődés övezte a kishegyesi közösségi találkozót (Lakatos János felvétele)