2024. április 23., kedd

Összefogás keresztény alapokon

A Vajdasági Magyar Szövetség közösségi találkozója a Vasutas-település helyi közösségben

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében szerda este Mit kínál a magyar nemzet? címmel tartottak közösségi találkozót a Vasutas-település helyi közösségben. Az est folyamán Paskó Csaba, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának a tagja, és Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, a tartományi kormány alelnöke szólaltak fel, akik előadásukban a multikulturalizmus veszélyeire és a nemzetállamok fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az egybegyűlt közönséget Boros Elvira, a VMSZ Vasutas-település helyi szervezetének elnöke köszöntötte, és a május 26-ai európai parlamenti választások fontosságára hívta fel a figyelmet. Arra kérte a megjelenteket, hogy a választáson a Fidesz–KDNP listáját támogassák, amelyen egy vajdasági magyar politikus is szerepel Deli Andor személyében.

Boros Elvira, Paskó Csaba és Nyilas Mihály (Fotó: Patyi Szilárd)

Boros Elvira, Paskó Csaba és Nyilas Mihály (Fotó: Patyi Szilárd)

Paskó Csaba Márai Sándort idézve kijelentette, hogy magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni magatartás. Szerinte az, hogy a magyar szülők anyanyelvükön beszélnek gyermekükkel, magyar nyelvű óvodába és iskolába íratják be őket, egyfajta magatartás, amellyel elkötelezik magukat a magyar nemzet irányában. Rámutatott arra, hogy Európában a liberális szemlélet miatt igyekeznek a nemzetben gondolkodást és a keresztény értékeket ellehetetleníteni. Ezzel szemben Robert Schuman, az Európai Unió megalapítója a közösséget egy gazdasági társulásként képzelte el, amelyben a tagországok kölcsönösen segítik egymást.

– Ebből a társulásból ma már egy politikai közösség vált, ahol szégyen németnek, szégyen magyarnak lenni, szégyen nemzetben gondolkodni – mutatott rá Paskó Csaba.

Ehhez hozzátette, hogy a közép-kelet-európai nemzetállamoknak össze kell fogniuk, de nem multikulturális, hanem keresztény alapokon. Paskó Csaba meglátása szerint Szerbia csak akkor fog a jelenlegi gazdasági holtpontról elmozdulni, ha az Európai Unió tagja lesz.

Nyilas Mihály arra szólította fel az egybegyűlteket, hogy a választásokon azt a listát támogassák, amely a nemzetállamok Európáját képviseli, nem pedig azt, amelyik egy nemzetek feletti Európai Egyesült Államokat akar megvalósítani. Szerinte ez utóbbi elképzelés egy olyan államalakulat lenne, mint az Amerikai Egyesült Államok, amelyet a nemzetek olvasztótégelyének nevezett.

– A magyar út, amelyet a Fidesz–KDNP jelölt ki, megerősítette Magyarországot, a Kárpát-medencei magyarságot és az egész magyar nemzetet, mind politikai, mind gazdasági értelemben. Ez az út kellene, hogy legyen az, amely Európát kivezeti a jelenlegi válságból. Európa nem fog megmaradni, nem fogja túlélni a jelenlegi állapotot, ha nem vált. Ehhez kell egy olyan Európai Parlament, amely megzabolázza a brüsszeli bürokráciát, és szuverenitást biztosít az európai államoknak, olyat, amilyennel az Európai Unió megalakulásakor rendelkeztek. Ez az az út, amit a magyar nemzet kínál – mondta a tartományi kormány alelnöke.

Előadásának zárásaként Nyilas Mihály elmondta, hogy Deli Andor az elmúlt öt évben bebizonyította, hogy képes egyszerre képviselni Magyarország, a vajdasági magyarság és Szerbia érdekeit az Európai Parlamentben. Hozzátette, hogy a Fidesz–KDNP volt az egyetlen párt, amely helyet biztosított egy vajdasági magyar képviselőnek a listáján.