2024. április 20., szombat

Százezres tömeg a mai nagygyűlésen

Megbénul a főváros közlekedése a hatalompárti megmozdulás miatt

A várakozások szerint mintegy százezer ember vesz részt a mai belgrádi nagygyűlésen, melyet a hatalmi Szerb Haladó Párt szervez a Szerbia jövője elnevezésű kampány keretében. A tegnapi bejelentések szerint csak Vajdaságból 30 ezer személy lesz Belgrádban.

Tegnap már javában folytak az előkészületek (Fotó: Beta)

Tegnap már javában folytak az előkészületek (Fotó: Beta)

A 18 órakor kezdődő képviselőház előtti nagygyűlés miatt az illetékesek arra szólítotanak fel mindenkit, hogy aki csak teheti, kerülje el Belgrád központi utcáit, ne közlekedjen gépkocsival, hanem a városi buszokat részesítse előnyben, mert mindenütt nagy tumultus és dugók kialakulásával számolnak. A nagygyűlésen a bejelentések szerint Aleksandar Vučić köztársasági elnök mellett az államvezetőség tagjai közül is sokan felszólalnak, és részt vesz Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja és elnöklője is.

A belgrádi nagygyűlés tulajdonképpen a hatalmi koalíció válasza az Egy az ötmillióból elnevezésű, heti rendszerességgel megtartott ellenzéki tüntetésre. A vezetőség tagjai arról beszéltek a múlt szombati ellenzéki megmozdulás után, hogy azon alig volt hétezernél valamivel több ember, a hatalompárti megmozduláson azonban százezer személy lesz, s ez bizonyítéka annak, kit is támogatnak igazán a szerbiai állampolgárok.

Az ellenzék vezetői a minap bejelentették, hogy ellenőrizni fogják, hányan hagyták el a pártkönyvükkel szerzett munkahelyüket a nagygyűlésre jutás érdekében. Ezekre a bejelentésekre reagálva Ana Brnabić azt mondta, elképesztő, milyen széles az erőszakos ellenzéki tettek tárháza, s közölte, senkinek sincs joga ellenőrizni és listázni senkit. Nem olyan időket élünk ma, hogy ilyesmi elképzelhető legyen, Szerbia demokratikus állam.

A Szövetség Szerbiáért közölte, hogy azokat a tisztségviselőket is felírják, akik másokat, azaz  beosztottjaikat kényszerítik arra, hogy a haladók által indított buszokkal Belgrádba utazzanak. Arra biztatták a dolgozókat, hogy utasítsák vissza feletteseik kényszerítését, s a Szövetség megígérte, hogy mindenkinek jogi segítséget nyújt, aki ellen bármilyen megtorlást is végrehajtana a munkáltatója szófogadatlanság miatt. Korábban arról is beszéltek az ellenzéki tömörülés tagjai, hogy az elmúlt hetekben az állam megpróbálta megakadályozni az oppozíció megmozdulásait azzal, hogy ritkította a tömegközlekedés járatait. Ma pedig ők szeretnének torlaszokat elhelyezni az utakon, megakadályozva, hogy a haladók szimpatizánsai eljussanak Belgrádba. Erre reagálva Vučić közölte, hogy a mozgásszabadság a legalapvetőbb emberi jogok egyike, és senkinek sincs jogában senkit meggátolni ebben. Damir Zobenica, az SZHP Végrehajtó Bizottságának elnöke tegnap arról beszélt, hogy nincs elég autóbusz, amely a nagygyűlésre elszállítaná az összes érdeklődőt, s azt mondta, a megmozduláson felszólal több olyan politikán kívül álló közéleti személyiség is, aki támogatja a jelenlegi kormány munkáját. Meggyőződésének adott hangot, hogy az ellenzéknek nem lesz elég bátorsága ahhoz, hogy torlaszt állítson fel bárhol is, de ha ezt mégis megtenné, a hatóságok azonnal reagálni fognak.

A mai nagygyűlés Aca Lukas és a Riblja čorba rockegyüttes koncertjével kezdődik, majd a politikai szónoklatokat követően Oliver Mandić fellépésével zárul.