2024. március 28., csütörtök

Munkacsoportot mutat be az ellenzék

Szombaton derül ki, hogy milyen módon folytatja az ellenzék a hatalom elleni tiltakozást

Az ellenzék szombaton ismét rész vesz Belgrádban az Egy az 5 millióból elnevezésű polgári tüntetésen, ahol Boško Obradović, a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció elnöklőjének elmondása szerint bemutatják a szakértőkből megalakított munkacsoportot, amelyik a Szerbiai Rádió és Televízió, a Vajdasági Rádió és Televízió, továbbá a REM – az elektronikus médiumok ellenőrző testülete –, valamint az egyéb illetékes szervek jövőbeni működését lesz hivatott meghatározni.

Ez a munkacsoport tárgyalna a hatalom képviselőivel, ha azok hajlandóságok mutatnak a párbeszédre, közölte Obradović, aki szerint a hatalom „nem normális”, ha elhatárolódik a kizárólag szakértőkből megalakuló munkacsoporttal való tárgyalástól.

Az ellenzékiek nem állnak el követeléseiktől, jövőbeni lépéseikről pedig a szombati tüntetést követően tájékoztatják a közvéleményt, közölte Obradović a Beta hírügynökség összeállítása szerint. A politikus korábban azt mondta, hogy ha a hatalom nem hajol meg az ellenzék akarata előtt, a polgári engedetlenség eszközeivel fognak élni és megbénítják az országot.

Az ellenzéki tüntetők múlt szombaton holnapi határidővel a következőket követelték a hatalomtól: alakuljon meg a hatalom és az ellenzék közös testülete, amely megfogalmazza az igazságos választások alapfeltételeit, továbbá válasszák meg az SZRTV, a VRTV és a REM új vezetőségét. A hatalom képviselői már közölték, hogy az ellenzék semmiféle követelését nem teljesítik.