2024. március 28., csütörtök

Tovább rontott nemzetközi helyezésén Szerbia

A Riporterek Határok Nélkül elítélően szól a hatalomnak a tényfeltáró újságírók iránti viszonyulásáról

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet aktuális felmérése szerint Szerbia a 90. helyet foglalja el a sajtószabadság tekintetében a 180 országot rangsoroló listán.

Ezzel Szerbia 14 hellyel került lejjebb a listán az előző évhez képest – Magyarországhoz hasonlóan, amely szintén 14 helyett rontott előző évi helyezésén és jelenleg a 87. helyen szerepel. A jelentésben kiemelik, hogy az utóbbi néhány évben Európa szinte minden országában romlott a sajtószabadság helyzete, ez pedig szorosan összefügg az intézmények összeomlásával és az autokrata szellemiségű államvezetések erősödésével.

A jelentés Szerbiára vonatkozó részében az újságíró-szervezet egyebek mellett az oknyomozó újságírók elleni támadásokat emelik ki, külön megemlítvén Milan Kovanović esetét – a grockai újságíró házát tavaly decemberben gyújtották fel, ebben az ügyben a helyi, szerb haladó pártbeli polgármester ellen indult büntetőeljárás.

A térség országai közül Észak-Macedónia végzett Szerbia mögött – 95. hely –, továbbá Montenegró – 104 helyezés –, míg Horvátország – 64. hely –, Bosznia–Hercegovina – 63. helyezés – és Szlovénia – 34. hely – megelőzték.

A sajtószabadság tekintetében a legjobb helyezés Norvégiát illeti meg, ezt az országok követi Finnország és Svédország. Utolsó helyen Türkmenisztán végzett, az utolsó előttin pedig Észak–Korea.