2024. április 25., csütörtök

Törődnek velünk

Lakossági fórum Szenttamáson: Vegyünk részt az európai parlamenti választáson!

Magyar, nemzet, politika100 év magány után címmel lakossági fórumot szervezett szerdán este a Vajdasági Magyar Szövetség a szenttamási Hagyományápolók Klubjának helyiségében. A lakossági fórumon a május 26-án esedékes európai parlamenti választáson való részvétel, annak jelentősége, és az ezzel kapcsolatos konkrét részletek szerepeltek. Az est vendégei Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, parlamenti képviselő, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, továbbá dr. Molnár Viktor, a VMSZ tanácsának a tagja, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese voltak.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Fremond Árpád elmondta, magyar állampolgárként első ízben vehetünk részt az európai parlamenti választásokon, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig az európai parlamenti választások kapcsán ugyanolyan választási kampányt folytat, mint eddig bármilyen tartományi vagy országos választáson.

− A vajdasági magyarságnak van jelöltje Deli Andor személyében. Ő már egy mandátumban volt európai parlamenti képviselő, és azt nem kell külön hangsúlyozni, hogy egy ország számára, amely az EU-hoz szeretne csatlakozni, illetve a csatlakozási folyamat közepén van, mennyire fontos az, hogy van egy olyan személye, aki európai parlamenti képviselőként a különböző folyamatokra hatni tud és különböző témákat is felvethet. A magyar kormány olyan szinten törődik a határon túli magyarsággal, mint az elmúlt 100 év során korábban sohasem. A FIDESZ–KDNP folyamatosan olyan segítséget, támaszt tud nyújtani a határon túli magyaroknak, amire korábban senki sem volt képes, és amelyet korábban senki sem akart – mutatott rá Fremond Árpád, aki arra buzdított mindenkit, hogy a FIDESZ–KDNP-re szavazzon. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Európának májustól olyan vezetői lesznek, akik számára fontosak a hagyományos keresztény európai gyökerek, a család szerepe és az európai őshonos nemzeti kisebbségek.

Erdődi Edvina felszólalásában elmondta, a multikulturalizmus fogalma nem egyenlő a bevándorlók befogadási ösztönzésével, és ellentétben áll az őshonos kisebbség támogatásával.

− Mi itt Vajdaságban együtt tudunk élni békében a többi nemzetiséggel, hiszen ennek történelmi és hagyományos alapjai vannak, és pont emiatt tudjuk, hogy mennyire fontos az őshonos nemzeti kisebbségek védelme. Emiatt van szükségünk az erős nemzetekre, az erős nemzetállamokra. A ráerőszakoltatott multikulturalizmus beláthatatlan következményekkel járhat, főleg akkor, hogyha nagyszámú és illegális bevándorlóról van szó. Az európai választások tétje, hogy a bevándorláspártiak, vagy a bevándorlást ellenzők kerülnek a kormányrúdhoz – fogalmazott a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.