2024. március 29., péntek

Morogva tárgyalna a vámokról az EU és az USA

Ismét büntetővámok bevezetésével fenyegeti egymást az Egyesült Államok és az EU, ám a vita hevében tárgyalással enyhítenék a kettejük között növekvő feszültséget. A héten azonban kiderült: a témákról sem tudnak igazából megegyezni, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet.

Az EU csak az ipari termékek vámmentességéről egyeztetne, bár nem zárkózik el attól sem, hogy együtt(értésben) határozzák meg a gazdasági kapcsolatok bővítésének keretrendszerét. Az USA többre vágyik: az ipar mellett mezőgazdasági kérdéseket is napirendre akar tűzni. Főként azért, hogy rávegye az Uniót, hogy tárja szélesre kapuját az amerikai mezőgazdasági termékek előtt. Az EU nem hajlandó erre; álláspontját több fontos tagország is osztja.

Brüsszel megelégedne egy korlátozott (vagyis kizárólag az ipari árucikkekre vonatkozó) egyezménnyel, sőt abban bízik, hogy ezt rövid tárgyalássorozat után meg is lehet kötni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kölcsönösen előnyös megoldást vár, s úgy véli: az ipari termékek vámmentességének biztosításával akár 26 milliárd euróval növekedhet mind az uniós, mind az amerikai export értéke.

Juncker tavaly állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel arról, hogy Brüsszel és Washington tárgyalásokat kezd az ipari produktumok vámjainak felszámolásáról és a nem autóipari termékeket érintő kormányzati támogatások megszűntetéséről. Időközben Trump több bonyodalmat is okozott durva megjegyzéseivel és kilátásba helyezett szigorításaival.

A múlt héten például brutális kereskedelmi partnernek nevezte az EU-t, mert jóval többet exportál az USA-ba, mint amennyit onnan importál. (A kétoldalú áruforgalom értéke tavaly elérte a 633 milliárd eurót.) Nemrég pedig azzal fenyegetőzött, hogy hazája 11 milliárd dollár értékű európai árucikkekre vet ki büntetővámot. A listán szerepelnek élelmiszeripari és gépipari termékek, valamint repülőgép-alkatrészek is.

Mindezt azzal indokolja, hogy szerinte az EU tisztességtelenül, a piaci versenyszabályokat megsértve szubvencionálja a toulouse-i székhelyű Airbus repülőgépgyártó vállalatot, amely az egész ágazatban a legnagyobbak közé tartozik a világon. Korábban az USA-ba importált európai autók jelentős megvámolását is kilátásba helyezte, ami óriási riadalmat keltett az Unió nagy gyártócégei körében.

Brüsszel ellenlépéseket helyezett kilátásba, bár inkább abban érdekelt, hogy elkerülje a vámháborút az USA-val. Az EU mindenesetre összeállított egy listát amerikai árukról, amelyeket megsarcolna, ha Washington beváltaná a (11 milliárd dolláros pluszvámokra vonatkozó) fenyegetőzését. Brüsszel részben arra hivatkozik, hogy – miként azt a Világkereskedelmi Szervezet megállapította – az Egyesült Államok burkolt állami támogatásban részesítette saját repülőgyártásának legfontosabb képviselőjét, a Boeingot.

Az uniós „feketelistán” egyebek mellett élelmiszerek, szeszes italok, helikopterek és játékkonzolok szerepelnek, összesen legalább 11 milliárd dollár értékben. Ez még csak a lehetséges büntetés. Ám az a 3,2 milliárd dollárnyi vámtétel, amelyet tavaly határozott meg az EU amerikai portékák esetében, már valóság. A lépésre azután szánta rá magát, hogy Trump szigorította az acél és alumínium amerikai importját.

A legújabb kölcsönös fenyegetések miatt sokan attól tartanak, hogy meghiúsulnak a tervezett EU–USA tárgyalások az ipari vámok megszűntetéséről. Fennáll annak a veszélye is, hogy az amerikai elnök ismét az – USA-nak szánt – uniós autók vámjának emelésével kezd riogatni, majd végül be is váltja a fenyegetést.