2024. április 25., csütörtök

Nemzetközi elismerés a BioSens intézetnek

Harmadik díjat kapott a tartományi alapítású, újvidéki BioSens, a biológiai rendszerek információs-technológiai kutatási és fejlesztési intézete az Egyesült Államokban, Austinban megtartott nemzetközi versenyen, melynek résztvevői a mesterséges intelligencia mezőgazdasági alkalmazásának lehetőségeit szemléltették.

Az idén az volt a versenyre érkező kutatók feladata, hogy az időjárási körülményekről és a hozamokról szóló, több mint félmillió adat alapján mintegy 2500 kukoricahibrid közül kiválasszák az aszálynak és a magas hőmérsékleteknek leginkább ellenállókat.

„A BioSens megoldása több tudományos terület eredményeit egyesíti, és a meteorológiai indikátorok, valamint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia korszerű eljárásainak fejlesztésén alapulnak” – közölte az intézet.

A BioSens díjazott szerbiai csoportját Gordan Mimić, Sanja Brdar, Milica Brkić, Marko Panić, Oskar Marko és Vladimir Crnojević alkotta. Mimić rendkívül fontosnak tartja az amerikai megmérettetésen elért eredményt nemcsak a BioSens, hanem Szerbia egész mezőgazdaságának szempontjából is.

„Az utóbbi hét évből három aszályos volt, és ez a klímaváltozási irány folytatódik. A lehető legjobban kell reagálnunk, a körülményekhez igazítanunk a mezőgazdasági termelést, ebben pedig nagy segítségünkre vannak a legkorszerűbb technológiák, például a mesterséges intelligencia” – mondta Mimić.

A vetélkedő győztese a német Fraunhofer Intézet, a második helyen pedig az amerikai Iowa Állami Egyeteme végzett. A hagyományos versenyt a Syngenta vegyipari és biotechnológiai cég rendezi, amely elsősorban vetőmagokat és növényvédő szereket árul. A svájci alapítású vállalat a harmadik legnagyobb kereskedelmi vetőmagcég a világon, melynek célja, hogy az IT szektor innovatív elképzeléseivel felgyorsítsa az új fajták és hibridek fejlesztését.