2024. április 25., csütörtök

30 millió eurós beruházás Újvidéken

A dubai központú vállalat május 6-án írja alá az Újvidéki Kikötő magánosításáról szóló szerződést

A DP World, az Újvidéki Kikötő új tulajdonosának küldöttsége Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszterrel tárgyalt a következő időszak beruházásairól.

Az Újvidéki Kikötő magánosítása már majdnem fél éve tart, egyelőre azonban nem informálták a nyilvánosságot a privatizáció folyamatáról (Ótos András felvétele)

Az Újvidéki Kikötő (Ótos András felvétele/archív))

A vállalat 30 millió eurós beruházást tervez megvalósítani a közeljövőben, jelentette ki Rashid Abdulla, az egyesült arab emírségekbeli vállalat balkáni és oroszországi részlegének végrehajtó igazgatója, Mihajlović pedig hozzátette, hogy ehhez fogható, a vízi közlekedéshez köthető beruházás eddig még soha nem valósult meg Szerbiában. Az illetékes szervek és hivatalok minden lehetséges módon segíteni fogják a dubai központú nemzetközi vállalatot beruházásának megvalósításában, biztosította beszélgetőpartnerét a miniszter, kiemelvén, hogy a tervek szerint Szerbia 2021-ig összeköti a Dunát és a Szávát a 10-es közlekedési folyosóval. A jövőben a szendrői és a belgrádi kikötőkben is hasonló beruházások megvalósítása van tervben, tette hozzá Mihajlović.

A Duna jelentősége kiemelkedő Európában, úgy a gazdaság, mint a közlekedés szempontjából, ezért választotta a DP World első balkáni beruházásának színhelyéül Szerbiát, mondta Rashid Abdulla, kiemelvén, hogy a kikötőberuházásokban érdekelt vállalat a világ 41 országában van jelen és 35 ezer személyt foglalkoztat.

Az Újvidéki Kikötő magánosításáról szóló szerződést május 6-án írják alá a felek. A kikötő magánosításáról 2016-ban született döntés. Akkor a Magyar Szó is foglalkozott a témával, teret adván a vállalat vezetősége a magánosítás kapcsán kifejezett meglepetésének. Mint elmondták, nem értik miért kell eladni a kikötőt, amikor az Szerbia egyetlen nyereségesen működő kikötője. Aleksandar Milovančev igazgató akkor emlékeztetett, hogy már 2004-ben és 2008-ban is voltak privatizációs tervek, ám az Újvidéki Kikötőt 2014. január 29-én törölték a magánosításra váró vállalatok listájáról.