2024. április 25., csütörtök

Kacérkodás a modern világgal

Megnyílt az Ács József munkáiból összeállított emlékkiállítás
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

„Ács József legújabb tárlatának anyagával meghökkentő és izgalmasan érdekes elemzését adja azoknak a törekvéseknek és célkitűzéseknek, amelyek bennünket, mai modern embereket hevítenek a megvalósítható és megvalósíthatatlan vágyak örvényében.”, írta Kovács Sztrikó Zoltán, (Természettudományi Fakultás, 1971-ben) Ács József kiemelkedő vajdasági festő tárlatmegnyitója alkalmából, amelyet a Művelődési Központ Kis Képzőművészeti Szalonjában tartottak meg. Most, 48 év után, a polgároknak ismét alkalom adódik megtekinteni a topolyai születésű művész Ács nagy metaforája (Ačova velika metafora) című kiállítást.

Maja Erdeljanin festőművésznő, a galéria szerkesztője, méltatta a tárlatot kedden este, amely ismét ugyanabban a kiállítóhelyiségben tekinthető meg, mint csaknem fél évszázaddal ezelőtt.

− Az idén ünnepeljük a Művelődési Központ Kis Képzőművészeti Szalonja megnyitásának ötvenedik évfordulóját, Ács József tárlata még ünnepélyesebbé teszi számunkra ezt a jeles jubileumot. Érdekes, hogy 1971-ben szintén áprilisban volt itt a kiállítás, és akkor e ciklus grafikáinak a többsége ki volt állítva. A grafikák és a képek Đorđe Popić munkatársunk, szenvedélyes gyűjtő kollekciójából származnak – mondta Erdeljanin.

Ács József munkássága mély nyomot hagyott a vajdasági művészeti életben. A képzőművészetben való aktív szereplése mellett, számos művészeti telep létrehozója és szervezője az ötvenes évek folyamán, valamint a Magyar Szó újságírója és művészkritikusa volt.

(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

− Ezt a tárlatot a szimbólumok világa jellemzi. Azt is lehet mondani, hogy kacérkodik a modern világgal. A képek aktualitásuk miatt is igen érdekesek, hiszen egyszerű vizuális nyelvezettel szeretnék bemutatni a mai világot, amely őrült a kommunikációért, a tér leküzdéséért, az utazásért, a technológia által kínált lehetőségekért – hangsúlyozta Maja Erdeljanin.

A tárlat a Mihajlo Pupin sugárút 9. alatt látogatható május 3-áig, munkanapokon 10 és 20 óra között.