2024. április 19., péntek

Líbia - A harcok azonnali beszüntetését sürgeti az ENSZ líbiai különmegbízottja

A Tripoliban dúló harcok azonnali beszüntetésére szólított fel Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja szerdai mikroblog-bejegyzésében.

Salamé a líbiai főváros mintegy 3 millió lakosára hivatkozva követelte a Twitteren a harcok azonnali beszüntetését, miután kedd éjjel Tripoli két részét is rakétatámadás érte, amelyben a Líbia al-Ahrár nevű televíziónak nyilatkozó kerületi vezető szerint legalább négyen - köztük két nő - meghaltak, további huszonhárman pedig megsebesültek.
Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője szerdán az ország keleti és déli felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok katonáit tette felelőssé a támadásért. A tábornok vezette "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNH) tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz, és azokért a Tripolit uralmuk alatt tartó "terrorista milíciákat" tette felelőssé.
Kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Fatou Bensouda is felszólította a líbiai fegyveres csoportokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jog szabályait.
Líbia külvárosaiban már két hete ismét dúlnak a milíciák közti harcok.
Április elején Haftar offenzívát indított a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek - köztük a főváros, Tripoli - ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.
A kiújult harcok miatt már több ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.
Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.