2024. április 25., csütörtök

„Megszállták” Londont a környezetvédők

Több mint száz környezetvédőt vettek őrizetbe Londonban a második napja tartó demonstrációk helyszínein. A Scotland Yard összesítése szerint eddig 113 tüntetőt állítottak elő, elsősorban rendbontás és szándékos károkozás miatt.

A Extinction Rebellion csoport aktivistái tegnap is letáboroztak az Oxford Circuson (fotó: AP/Beta)

A Extinction Rebellion csoport aktivistái tegnap is letáboroztak az Oxford Circuson (fotó: AP/Beta)

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést. Aktivistái letáboroztak a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren.

A Waterloo hídon tegnap délután is még hatszáznál több tiltakozó táborozott, az Oxford Circus közepére pedig egy rózsaszínű vitorláshajót állítottak fel. A tüntetők egy csoportja még hétfőn felmászott a Shell energiaipari óriáscég londoni irodaépületére, amely a híres londoni óriáskerék, a London Eye mögött emelkedik, és több ablakát betörték.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. A csoport április 29-ig tervezi akciósorozatának folytatását.

A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium szóvivője a nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány megérti és osztja az éghajlatváltozás elleni fellépésért küzdők „szenvedélyes elkötelezettségét”. A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában 1990 óta 44 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A minisztériumi szóvivő hozzátette: a kormány célja is az, hogy a brit gazdaság nettó károsanyag-kibocsátása zéróra csökkenjen, és ennek elérése érdekében független környezetvédelmi szakértők bevonásával már folynak is az egyeztetések.