2024. március 28., csütörtök

Napindító a Londoni Értéktőzsdén

Siniša Mali ismertette Szerbia beruházási lehetőségeit

Siniša Mali pénzügyminiszter mai, egynapos londoni látogatása során Nikhil Rathival, a Londoni Értéktőzsde igazgatójával közösen nyitotta meg a tőzsdei kereskedést.

– Szerbiát nagy megtiszteltetés érte, amikor lehetőséget kapott arra, hogy szimbolikusan megnyithatta a napi tőzsdei kereskedést, majd bemutathatta a beruházási lehetőségeit a világ pénzügyi közösségének – emelte ki Mali.

Mali és Rathi ezután tárgyalásokat is folytatott a jövőbeli együttműködések lehetőségeiről – áll a pénzügyminisztérium közleményében, amelyben arra is rámutatnak, hogy a beszélgetést, ami a kormány gazdasági politikájáról, az ország beruházásairól szólt, illetve arról, hogyan lehetne a beruházók névsorát bővíteni, a pénzügyminiszter jónak és konstruktívnak ítélte.

Siniša Mali arra a nemzetközi konferenciára érkezett Londonba, amit az európai és a közép-ázsiai országok számára tartottak a Londoni Értéktőzsde épületében. Ez alkalommal beszélt az ország makrogazdasági eredményeiről, illetve beruházási lehetőségeiről és arra invitálta a vállalkozókat, ruházzanak be Szerbiában, mondván, hogy az ország az elmúlt években kiemelkedő eredményeket ért el a régióban a beruházások terén. A beruházók már felismerték Szerbia jó eredményeit.

– Szerbiába a múlt évben 3,5 milliárd eurós beruházás érkezett, miközben a régió két másik állama összesen 1,9 milliárd euró beruházást tudott megvalósítani. Az elmúlt három évben az állami költségvetésben többlet halmozódott fel, a közadósság a GDP 50 százalékát teszi ki, miközben a GDP tavaly 4,3 százalékkal nőtt – emelte ki beszámolójában Mali. Azzal folytatta, hogy Szerbia nyitott a világ piacai iránt: – Szerbia az EU-csatlakozás útján van, de az európai piac mellett más piacok felé is kacsingat. Szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben Oroszországgal, Fehéroroszországgal, Kazahsztánnal, Törökországgal, s az utóbbi években növekedett a kínai beruházás.