2024. április 25., csütörtök

Együttműködés a közösségünkért

A jövő tanévben új továbbképzési lehetőségek nyílnak a szabadkai VM4K-ban

A minap együttműködési szerződés aláírásra került sor Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, a Szekeres Alapítvány, valamint magyarországi felsőfokú intézmények között, a továbbképzési lehetőségek kínálatának bővítését illetően.

A rendezvényen Feketéné dr. Szabó Éva, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának általános dékánhelyettese a konduktorsegítő továbbképzésükre hívta fel a figyelmet:

 Konduktorsegítő továbbképzés

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Kormány és a Szekeres László Alapítvány támogatásával azok a felsőoktatási intézmények közé tartozhatunk, akik együttműködést valósítanak meg. Ehhez még Pető András Főiskolaként fogtunk hozzá, de a Semmelweis Egyetemmel történt integráció után is az egyetem elkötelezetten támogatott bennünket a törekvésünkben. A 2019/2020-as tanévben indítandó konduktorsegítő szakirányú továbbképzésünkre olyan itt végzett, itt dolgozó pedagógusokat várunk, akik az eddigi oktatási és nevelési tapasztalataik mellett, konduktori felügyelettel, nyitottak lesznek arra, hogy központi idegrendszeri sérült gyermekek ellátást, fejlesztését is magukra vállalják. Célunk, hogy ezt az együttműködést tovább bővítsük, esetleg konduktori képzést indítsunk. Arra is számítunk, hogy a tapasztalt pedagógusok, a konduktív nevelési gyakorlatot, a tudásukkal, attitűdjeikkel, észrevételeikkel nagyban gazdagítják. A mostani projektjeink fenntarthatóságát is segíteni fogja, amikor majd az itt végzett konduktorsegítők kifejtik tevékenységüket a konduktív nevelésben és az egyre inkább határon túl is teret hódító projektjeinkben a segítségünkre lehetnek – hallottuk egyebek közt Feketéné dr. Szabó Évától.

 Mentálhigiénés segítő szakember

Dr. Habil Sepsi Enikő, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja a mentálhigiénés segítő szakember szakirányú továbbképzésről szólt:

– Óriási öröm számunkra, hogy Illyefalva, Léva és Beregszász után Szabadkán is elindíthatjuk a mentálhigiénés segítő szakember szakirányú továbbképzésünket. 2002-ben indult az illyefalvi képzés, már akkor is Grezsa Ferenc vezetésével és szakfelelősségével, valamint Kató Ibolya és a helyi alapítvány, a KIDA együttműködésével. Ezután Budapesten indult képzés, az elmúlt években pedig Léván és Beregszászon. Nagyon várjuk a szabadkai képzésünket. Az önismereti csoportokat ősszel szeretnénk elindítani, a többi tárgyat pedig februártól. Ez a képzés a Kárpát-medencei magyarság hálózatba szerveződését és a szülőföldön maradást segíti. Olyan segítő szakmákban dolgozókat, pedagógusokat céloz meg, akik azután a helyi közösségeikben és a munkahelyeiken tudják az elsajátítottakat kamatoztatni. Ehhez nyújt segítséget az elmúlt években szintén Grezsa Ferenc vezetésével és az egyetem, valamint a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával létrehozott Buda Béláról elnevezett forrásközpont, amely a végzett hallgatók munkáját segítendő dokumentumokat, vizuális anyagokat kínál. Egy olyan platformot nyújt ez a forrásközpont, ahol információkat, tapasztalatokat lehet cserélni, és ahol közösségek kovácsolódnak. Karunk kiemelkedő helyet foglal el a magyarországi bölcsészettudományi képzési palettán. Stratégiánk egyik fontos alappillére az, hogy a Kárpát-medencei magyarság egyeteme kívánunk lenni, de nemcsak a határon túli programjaink által. Egyetemünk külön hangsúlyt fektet a határainkon túlról érkező hallgatók képzésére, akik ha visszatérnek a közösségeikbe, vezető szerepeket tölthetnek be, és erősíthetik a közösségüket – hallottuk dr. Habil Sepsi Enikőtől.

 Információbiztonsági szakmérnökképzés

Dr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának a dékánja, az információbiztonsági szakmérnökképzésük fontosságát hangsúlyozta, emellett kitért arra is, hogy felsőoktatási szakképzést is terveznek indítani:

– A határon túli képzések terén fontos állomáshoz érkeztünk, hiszen mi az Óbudai Egyetemen már indítottunk képzéseket, és folyamatosan indítjuk mechatronikai mérnök mesterképzési szakon Szabadkán is, együttműködésben a Műszaki Szakfőiskolával. Nagyon fontos számunkra a határon túli magyarság anyanyelvi képzése. Az Óbudai Egyetem és így a Bánki Kar is kiemelten fontosnak tartja azt, hogy a határon túl élő magyarság képzésében szerepet vállaljon. Ezúttal egy olyan képzési lehetőségre hívjuk fel a figyelmet, amely nem csak az érettségi után levő fiatalok számára kínál posztgraduális képzést. Olyan mérnökképzést hozunk, amely a térségben a magyar anyanyelvű fiatalok itt maradását és munkába állását is segítheti. Információ-biztonsági szakmérnök-képzésről van szó. Nagy lendülettel és örömmel vágtunk bele ebbe, hiszen Magyarországon nagy igény mutatkozik az információ-biztonsági szakemberek képzésére, az EU-ban uralkodó helyzet miatt is, de a startup vállalkozások, az online kereskedelem és piactér is igencsak várja azokat a fiatalokat, akik információ-biztonság területén, például a biztonságos online vásárláson és a kibertér biztonságos használatán dolgoznak. A képzéseket illetően nem csak azokra a fiatalokra gondolunk, akik a főiskolán diplomát szereztek és továbbtanulnának magyar nyelven, hanem azokra is, akik valami okból nem jutnak be a magyar nyelvű felsőoktatásba, így hozunk majd egy olyan képzést is, amit Magyarországon felsőoktatási szakképzésnek hívnak. Főiskolai szint alatti képzésről van szó, de nem azért, hogy alacsonyabb szinten képezzük a magyar anyanyelvű fiatalokat, hanem azért, hogy innen továbbtanulva a Szabadkai Műszaki Főiskolán és a későbbiekben mesterképzési szakon is folytathassák a tanulmányaikat – fejtette ki dr. Rajnai Zoltán.