2024. április 25., csütörtök

Néhány grammon múlik

A tiltott növényvédő szerek leginkább Törökországból és Ukrajnából érkeznek Szerbiába

Tömérdek mennyiségben használják a legerősebb peszticideket a szerbiai gyümölcsösökben – figyelmeztetnek az agronómusok. A feketepiacon vásárolt vegyszerek bizonyítottan rákkeltő hatásúak, de cukorbetegséget, endokrin és légzőszervi megbetegedéseket is előidézhetnek. A mérgek maradványait már az anyatejmintákban is felismerték, ami növeli a gyermekeket érintő súlyos megbetegedések gyakoriságát – írja a Večernje novosti napilap.

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség adatai szerint a gyomirtó szereknek mintegy 60 százaléka, a gombaölő szereknek 90 százaléka, a rovarölő szereknek pedig 30 százaléka rákkeltő. Ugyanakkor a gyümölcsök és zöldségek több mint 65 százalékán hámozás és mosás után továbbra is észlelhető a káros vegyi anyag.

A szakértők szerint a friss gyümölcsök és zöldségek mellett a növényvédő szerek maradványai a készételekben, a kenyérben, a vízben, a borban és a gyümölcslevekben is jelen vannak. Szervezetünkre még akkor is káros lehet egyszerre többféle vegyi anyag, ha a mennyiségük nem haladja meg a törvényileg előírt határértékeket.

Felfedezték az összefüggést a növényvédő szerek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, az idegrendszeri elváltozások, a demencia és a non-Hodgkin limfóma megjelenése között.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Staniša Stojiljković, a leskovaci Technológiai Kar tanára szerint már kisebb mennyiségben is károsíthatja a gyermek egészségét a vegyi anyag. Megerősítették a peszticidek káros hatását a fogamzás és a születés közötti időszakban, valamint a rák, az agydaganat és a leukémia fokozott kockázatához is hozzájárulnak. Más vizsgálatok pedig arra mutatnak rá, hogy a születés előtti időszakban vegyszerekkel kapcsolatba kerülő gyermekeknél alacsonyabb lehet az intelligenciahányados.

A tiltott vegyszerek leginkább Törökországból és Ukrajnából érkeznek Szerbiába. Ezekben megtalálható a klordán, vagyis a magkezelésre alkalmazott mérgek egyike. Az a tyúk, ami ilyen maggal táplálkozik, néhány lépés megtétele után kimúlik – nyilatkozta a Novosti napilapnak Rodoljub Živadinović, a Szerbiai Méhészszervezetek Szövetségének elnöke. Elmondta, hogy a DDT nevű rovarirtó szert évtizedek óta betiltották, hazánkban azonban még mindig használatban van.

Siniša Ilinčić mérnök szerint a veszélyes anyagok túlzott használatának oka leggyakrabban a szakértelem hiányában rejlik, és mindebben közrejátszik a hozamvesztés félelme is.

Néhány grammtól függ, hogy egy peszticid méreg vagy hasznos anyag lesz-e. Mivel Szerbiában mintegy 450 ezer regisztrált gazdaság van, ugyanakkor csupán 200 olyan szakértő, aki behatóan ismeri ezt a területet, egyértelműen súlyos problémával kell szembesülnünk – véli a szakember.

A problémát a kötelező toxikológiai dokumentációról szóló törvény alkalmazása és az élelmiszer-biztonsági ellenőrök számának növelése oldhatná meg, akik rendszeresen járnák a terepet és elemzéseket készítenének a talajminták alapján – mondja Ilinčić.

Ezenkívül a gazdák képzésére és ellenőrzésére is szükség volna ahhoz, hogy ne vásároljanak a kelleténél nagyobb mennyiségű peszticidet. A fejlett országokban hamarosan kivonják a használatból ezeket a vegyi anyagokat és az egészségre nem káros biopeszticidekkel helyettesítik őket.

Ilinčić azonban úgy véli, hogy a magas árak és az új termékek bonyolult alkalmazása miatt országunkban erre még nincs kilátás.

Az európaiak által fogyasztott ételek többsége viszont vegyszermaradékoktól mentes – derült ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálata alapján. A 2016-ban végzett elemzés szerint a minták 96 százaléka tartalmazott a határérték alatt vegyszermaradékokat, további 51 százalékában azonban semmilyen vegyszert nem találtak. Az éves jelentésben az alma, káposzta, póréhagyma, saláta, őszibarack, eper, paradicsom, rozs, bor, tehéntej és a sertészsír vizsgálati eredményeit tették közzé.