2024. április 24., szerda

Megnyílt az építőipari vásár

Szerbiában jelenleg negyvenezer építkezés folyik

Összesen 27 országból, mintegy 600 kiállítóval nyitották meg tegnap Belgrádban Most építjük a jövőt elnevezéssel a 45. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítást, amelyen a kiállított termékek és standok hat csarnokot töltenek meg, de az udvaron is különböző munkagépek bemutatásával várják a látogatókat.

A régió egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye az építőipar minden szegmensét felöleli a kutatástól a tervezésig, az építéstől a karbantartásig, legyen szó magas- és mélyépítészetről, vagy az építészet más területéről. A vásár szombatig látogatható és a következő napokban a kiállítás programjai között szerepel a felújítási technológiák és trendek bemutatása, valamint az üvegmegmunkáló eszközök szemléltetése. Az asztalosok is találnak olyan munkaeszközöket, amelyek a famegmunkálás során nyújtanak segítséget. Az építőipari vállalatok képviselői számos munkagépet is megtekinthetnek a legkorszerűbb kínálatból. Számukra egyes cégek számítógép-szoftverekkel is készültek. Az építőanyagok előállításával foglalkozó cégek is találhatnak maguknak újdonságokat mind a munkagépek, mind az új nyersanyagok területén, ezenkívül bemutatásra kerülnek hűtő- és melegítő berendezések, illetve montázsépületek is.

A kiállítás helyet ad azoknak a nagyberuházási projektumoknak a bemutatására is, amelyekben hazai és külföldi vállalatok is szerepet vállalhatnak. A szakkiállítás keretében külön nemzetközi képviselete van Magyarországnak, Törökországnak, Csehországnak, Kínának, Ausztriának és Romániának.

Aleksandra Damjanović, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium segédminisztere a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy Szerbiában az építőipar fejlődő tendenciát mutat, illetve hogy az ebben a szektorban megvalósított reformok is meghozták eredményüket. Hangsúlyozta, hogy a reformok előtt az országban stagnált az építőipar, hiszen szinte éveket kellett várni az építési engedély beszerzésére. Ez jelentős mértékben megnehezítette a munkát, miközben az állam is kevesebb pénzt fordított a közúti infrastruktúra fejlesztésére. A reformok ugyanakkor hozzájárultak ahhoz, hogy nőjön az ország GDP-je, ezzel együtt ez a hatalmas iparág is a korábbinál jelentősen több embert kezdett el foglalkoztatni. Elmondta, jelenleg az ország területén mintegy 40 ezer aktív építkezés folyik, és az utóbbi négy évben összesen 300 kilométer közutat építettek ki.

Damjanović hozzátette, hogy nemcsak a közúti, hanem a vasúti infrastruktúra fejlesztésében is aktív részt vállal a minisztérium, hiszen folyamatban van a Belgrád–Budapest gyorsvasút kiépítése, valamint több vasútvonal felújítása is az országban.

Elmondta, az építési engedélyek kiadásának meggyorsítása – csak tavaly 20 ezer engedélyt adtak ki, kétszer többet, mint 2015-ben – csupán egyike volt azoknak a lépéseknek, amit a minisztérium kieszközölt. Eközben az építésről és tervezésről szóló törvény módosítása a várostervezés és -rendezés terén is felgyorsította a tervek kidolgozását, az év végére pedig elkészül a kataszteri, azaz az ingatlan-nyilvántartás teljes elektronikus változata is.