2024. április 20., szombat

Repülőgép futballpályányi szárnyfesztávval

Sikeres szűzrepülést hajtott végre a hétvégén a hat hajtóműves, gigantikus Stratolaunch repülőgép, a világ legnagyobb fesztávú gépe. Az amerikai futballpálya méretét nyolc méterrel meghaladó, 117 méter szárnyfesztávú repülő 2,5 órán keresztül repült minden probléma nélkül a Mojave sivatag Kalifornia államhoz tartozó területe fölött. A gép legnagyobb elért sebessége 304 km/h volt. A 28 keréken futó, magasba emelkedő repülőcsoda szerkezeti tömege 250 tonna. Hozzávetőleg még ugyanennyi terhet képes szállítani.

A szállítógépek között ennél nehezebb repülő is akad, de a Stratolaunch szárnyfesztávjával egy sem vetekedhet. Az orosz Antonov An–225 Mriya maximális felszállósúlya 640 tonna, a Stratolaunché pedig 590.

A repülőt nem utasszállítónak tervezték, hanem légi kilövőállomásnak. Akár űrrepülőt is lehet ne indítani róla. A hagyományos, merevszárnyú repülőgépek világában ő az új rekorder, és valószínűleg még sokáig nem talál legyőzőre. Az elképzelés szerint – innen a gép neve – a kéttörzsű repülő a sztratoszféráig emelkedne, és onnan lőné ki alacsony Föld körüli pályára a rakétákat, amelyeknek így jóval kevesebb üzemanyagra lesz szükségük. A Stratolaunch első tesztrepülése jövőre várható.

Az egykori Microsoft-alapító, a tavaly elhunyt Paul G. Allen utolsó „nagy dobása” volt a világrekorder gép megálmodása. Az álom valóra váltása Paul Allen Vulcan nevű cégének és a Rutan-testvérek Scaled Composites repülőgép-tervező és -építő társaságának az érdeme.