2024. április 25., csütörtök

Nagyböjt húsvét fényében

Az Európa Kollégium (Fotók: Ótos András)

Az Európa Kollégium lakói a díszteremben közéleti esteken szoktak részt venni, a legutóbbi találkozó a Nagyböjt húsvét fényében címet viselte. Az előadást ft. Erhard Róbert apátplébános és nt. Orosz Attila tartotta, Schön Bálint a Háló mozgalomról tartott bemutató előadást.

Erhard Róbert atya a böjtről szólt, és arról, hogy miért fontos megemlékezni Jézus feltámadásáról: – A böjt jelentősége az önfegyelmezésben, az Istenre való ráhangolódásban és a jótettekben való növekedésben rejlik. Azért fontos, mert szorosan kapcsolódik hozzánk. Tehát a húsvét, a megváltás érettünk, az emberért lett és ezért minden embert szorosan érint, magával kell ragadnia bennünket – hallottuk.

Orosz Attila református esperes elmondta, hogy a református egyházban mi áll a böjt középpontjában: – Magát a böjti időszakot is átéljük, ez az önvizsgálatnak, az önfegyelem fenntartásának az időszaka. Azt valljuk, hogy nagyon fontos a lélek szinten tartása, igaz, hogy nem vetjük el a böjt formai részét sem (étel megvonása, válogatása), de nem ezen van a hangsúly! Ahogyan a testet, úgy a lelket is formában kell tartania az embernek, s ez a fontosabb – magyarázta.

A Háló mozgalom tevékenységéről Schön Bálint beszélt: – A Hálóval közösségi találkozókat szervezünk szerte a Kárpát-medencében, a Háló eredendően katolikus, ugyanakkor munkakörömből kifolyólag én a református parókiához kötődöm erősebben. Csíksomlyóra is szervezünk utazást, egyre kevesebb a szabad hely, innen, Délvidékről is indul szervezett busz. Mindazok akik érdekeltek, felkereshetnek. Táborokat is szervezünk, az idén is lesz, különböző korosztályoknak különböző altáborok szervezünk. Az idén a Keresztény nagykorúság címmel július 28-ától agusztus 4-éig Tatán szervezünk tábort – mondta.