2024. április 19., péntek

Középiskolai bazár a Mezőgazdasági Iskolában

A hagyományos Föld-napi rendezvényeket, akciókat is megejtették, de volt traktorverseny, birkanyíró verseny és sakktorna is. A rendezvény keretében először szerveztek mezőgép-bemutatót  (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A hagyományos Föld-napi rendezvényeket, akciókat is megejtették, de volt traktorverseny, birkanyíró verseny és sakktorna is. A rendezvény keretében először szerveztek mezőgép-bemutatót (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Három község kilenc középiskolai tanintézménye mutatkozott be tegnap a topolyai Mezőgazdasági Iskola hagyományos oktatási vásárán, ami egyben a tanintézmény nyílt napja is volt. A rendezvényre a házigazda község végzős nyolcadikosai mellett távolabbról is érkeztek kíváncsi diákok. A község falvaiból a végzősöket szervezetten szállították a rendezvény helyszínére. A tanulók számára szervezett bemutatók és ügyességi versenyprogramok mellett képviseltette magát a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, valamint a közelgő Föld-nap alkalmából munkaakciót is lebonyolítottak. Tóth Tibor, a Mezőgazdasági Iskola igazgatója köszöntötte a rendezvény helyszínéül szolgáló sportpályák területére folyamatosan sereglő vendégeket.

– Igyekszünk évről évre valami többlettartalommal megtölteni a rendezvényünket, a tavalyi hét helyett az idén kettővel több középiskola érkezett hozzánk vendégségbe, valamint egy oromhegyesi magáncég, az AgroTECH mezőgazdasági gépezetei is jelen voltak. Minden évben látványosság a birkanyírás, és nagyon várják a traktorhajtó versenyünket, valamint sakkbajnokságot is szerveztünk – nyilatkozta az iskola igazgatója. Marina Popović, a községi tanács oktatással megbízott tagja, a községi elnök helyettese is szólt a rendezvényen jelen levőkhöz.

Múlt tanévben vezettük be azt, hogy a község területén élő középiskolás diákok ingyenesen utazhatnak. Azoknak a tanulóknak a számára, akik Szabadkára, Kúlára vagy Verbászra iratkoztak középiskolába, olyan megoldást találtunk ki, hogy a két legtávolabbi falu, Pacsér és Buránysor közötti, csaknem 50 km-es távolságot vesszük figyelembe a támogatásnál.

Marina Popović a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta még, hogy a drasztikusan csökkent diáklétszám miatt a község minden követ megmozgat, hogy megmaradjon a három középiskolája.

Igyekszünk aktívak lenni a projektírásban, ezért odafigyelünk a közbefektetéseket irányító országos iroda kiírásaira, és folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az oktatási minisztériummal. Kiemelném még, hogy a Dositelj Obradović Gimnáziummal, a Csáki Lajos Általános Iskolával, valamint a Nikola Tesla Általános Iskolával kapcsolatban olyan nagy horderejű befektetéseket irányoztunk elő, hogy a következő néhány évre, akár évtizedre vonatkozóan nyugodtak lehetünk – mondta el Marina Papović, akit arról is kérdeztünk, hogy a nagybecskereki iskolai összevonások példája milyen mértékben veszélyezteti Topolya községet.

A tartományi iskolahálózatra vonatkozó egyezményt a közelmúltban fogadták el, ami a községünk legkisebb, mintegy 50 tanulójú iskolájának, a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskolának a működését is garantálja a következő nyolc évre. Mindez sokat jelent a település életében, hiszen ha az iskola bezár, akkor az a falu végnapját is jelenti – fejtette ki a község tanügyi illetékese. A korábbiaktól eltérően már nem kötelesek a munkáltatók jelezni az igényeket a munkaközvetítőnek, ezért a keresletre vonatkozó pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre. Jasmina Tašković, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szabadkai fiókja karriertanácsadással foglalkozó irodájának munkatársa elmondta, hogy nagyban megkönnyíti a középiskolai szak kiválasztását, ha a végzős nyolcadikosok tisztában vannak a saját képességeikkel.

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat valamennyi oktatási vásáron igyekszik képviseltetni magát, hiszen mi azon dolgozunk, hogy a diákok, a szülők, az iskola pedagógusa és pszichológusa bevonásával rávilágítsunk a gyerekek rátermettségére, tehetségére, fogékonyságára. Ez azt jelenti, hogy mindezt igyekszünk tesztelni a diákoknál. Szabadkán tavaly szépszámú végzős általános iskolás vett részt ezen a felmérésen, jelenleg bevontuk a programba a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola nyolcadikosait is – tudtuk meg Jasmina Taškovićtól, aki elárulta azt is, hogy az iroda igyekszik az interneten is tanácsot nyújtani a továbbtanulásban.