2024. március 29., péntek

Kényelem természetközelben

A Majdán-tónál rendezett körülmények között várják a kirándulni vágyókat

A Kelebia melletti Majdán-tó a homok bányászása során keletkezett mélyedésben jött létre. A település lakosai, valamint a szabadkaiak igen gyorsan felfedezték, és a környéken népszerű kirándulóhely jött létre, ahol különösen majális alkalmával számos polgártársunk megfordul. Emellett a környék tehenészei is használják a tavat, valamint a quadosok és a motokrosszosok is otthonra találtak, és időnként hangos motorzúgás tölti be a környéket. A terület gondozását a Palics–Ludas Közvállalat végzi. A vállalat a közelmúltban, felismerve azt, hogy a terület egyre népszerűbb, fából készült asztalokkal, padokkal, szemetesekkel és egy játszótérrel igyekezett a látogatók számára kényelmesebbé tenni az itt tartózkodást.

A Palics–Ludas Közvállalat, valamint az önkormányzat képviselői kedden kilátogattak a helyszínre, ahol többet is megtudhattunk a megvalósult beruházásról és a jövőre vonatkozó tervekről.

Dobó Márta, a Palics–Ludas igazgatója elmondta, hogy az idén 808 000 dinár áll a rendelkezésükre a terület rendezésére.

A Majdán-tó mellé többek között öt asztalt és padokat helyeztek ki (Fotó: Benedek Miklós)

A Majdán-tó mellé többek között öt asztalt és padokat helyeztek ki (Fotó: Benedek Miklós)

– Szabadka Város felismerte a terület jelentőségét, és úgy döntött, hogy addig amíg nem dől el a tó sorsa, rendezett körülményeket biztosít a kirándulóknak. Tavaly 808 000 dinárt különített el a költségvetéséből erre a célra, és a Tartományi Természetvédelmi Titkárság jóváhagyásával, illetve a Vajdaság Erdői engedélyével egy tervdokumentáció készült, valamint padokat, asztalokat és egy játszóteret is kihelyeztünk. Szabadka Város az idén további 808 000 dinárral támogatja ezt a projektumot, és a jövőben szeretnénk bővíteni a játszóteret, nyitott tantermet kialakítani, valamint táblákat kihelyezni a területen. Nagyon örülnénk, ha az, amit sikerült megvalósítani, az utókor számára is fennmaradna. Az eszközöket jóformán át sem adtuk a rendeltetésüknek, és máris láthattuk, hogy az egyik szemetesről egy lécet letörtek, és szemét is van a helyszínen. Természetesen a Palics–Ludas Közvállalat munkatársai hetente több alkalommal végigjárják a terepet, és összeszedik a szemetet, viszont az lenne a kívánatos, hogy aki kirándulóként kijön és rendezett körülményeket talál, ugyanolyan rendezett körülményeket hagyjon maga után – mondta Dobó Márta. Az igazgatónő emellett azt is elmondta, hogy a tűzgyújtás továbbra is tilos a területen, azonban az illetékesek keresik a módját annak, hogy a jövőben tűzgyújtó helyeket biztosítsanak a kirándulóknak, amikben ellenőrzött körülmények között engedélyezett lesz a tűzgyújtás. Ugyanakkor kamerákat is szeretnének felszerelni. A közvállalat őrszolgálata az előttünk álló ünnepek, hétvégék alatt fokozott odafigyeléssel járja a területet, és figyelmeztetik a kirándulókat.

Vinkó Tamás, a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatársának elmondása szerint a Majdán-tó a környező talajvizeket gyűjti össze, így a kipárolgásával elvonja a vizet az erdő növényeitől.

Utolsó simítások a játszótéren – készül a hinta (Fotó: Benedek Miklós)

Utolsó simítások a játszótéren – készül a hinta (Fotó: Benedek Miklós)

– A vízfelület nagysága változó. Hivatalos vízminőség-ellenőrzés még nem történt a tavon, úgyhogy mindenki a saját felelősségére használhatja. Az élővilág természetesen megtelepedett benne, vannak nádasok, és más vízi növények is otthonra találtak, valamint a halak is megjelentek. Ezek elsősorban nem őshonos invazív fajok, és egyelőre nem vonzzák a horgászokat. A jelenlegi állás szerint a víz elpárolgásának megakadályozása érdekében a tavat be kellene temetni, és helyette egy erdei kirándulóhelyet létesíteni. Például a Kelebiai tavat kellene revitalizálni, ami korábban népszerű kirándulóhely volt – mondta Vinkó Tamás.

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere újságírói kérdésre elmondta, hogy a város szempontjából fontos a terület fejlesztése.

– A város mellett a kültelepülések fejlesztésére is oda figyelünk. Ezen terület rendezése fontos és hasznos lehet mind a felnőttek, mind a gyermekek részére, akik reményeink szerint a majális alkalmával nagy számban látogatnak ki a helyszínre – mondta az alpolgármester.