2024. április 25., csütörtök

Nem hálából kell szavazni!

A martonosi közösségi találkozóról

Martonoson tartottak közösségi találkozót vasárnap este a helyi közösség épületében a VMSZ tagjai, akik a közelgő európai parlamenti választáson való részvételre hívták fel a figyelmet. Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és Tomik Nimród történész vázolták a mögöttünk álló időszakot, és előretekintettek, hogy milyen előnyökkel járhat a vajdasági magyarság számára a voksok kellő helyre való leadása. A hallgatóság is bekapcsolódott a beszélgetésbe, és lényegbevágó dolgokra kérdeztek rá, például kitértek arra is, hogy akinek magyarországi bejelentett lakcíme van, nem szavazhat levélben, hanem muszáj az anyaországban leadnia voksát. A véget ért a száz év magány – Magyar, nemzet, politika témakörhöz kapcsolódóan Martonoson sok mindenről szó volt, ami minket is érint a jövőben. Kovács Elvira elmondta, amikor ismét magyar állampolgárrá lehettünk, láthattuk, hogy az első hullámban elsősorban érzelmi okokból miért volt ez fontos nagyon sokunk számára.

– Most történelmi lehetőség előtt állunk, ugyanis először szólhatunk bele Európa jövőjébe, az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság összetételébe, jóval azelőtt, mielőtt Szerbia csatlakozna az unióhoz. Ma előnyt jelent magyarnak lenni, amit érezhetünk az ösztöndíjprogramtól kezdve az Európa Kollégiumon át egészen a gazdasági fejlesztési programig. Úgy tűnhet, hogy az európai intézmények távoliak, és nem ismerjük őket eléggé, mégis nagymértékben meghatározzák jövőnket. A mi szempontunkból fontos a bővítéspolitika, valamint az, hogy egy olyan összetételű Európai Parlament legyen az elkövetkezendő öt évben, amely napirenden tartja a bővítés kérdését, és meggyorsítja ezeket a folyamatokat, ugyanis méltatlan az, ami Szerbiával történik, hogy az előszobában várakozik már jó néhány éve. Másrészről a nemzet megőrzése, a kereszténység megőrzése és a migrációs válság elleni küzdelem is fontos tétel. Minimum e miatt a két dolog miatt mindenkinek élnie kell a lehetőséggel, és nem szabad megengednünk, hogy a megérkezett szavazóborítékok üresen maradjanak otthon – hangsúlyozta Kovács Elvira, és hozzátette, nem hálából kell szavazni, hanem saját fejlődésünket és megmaradásunkat szem előtt tartva. Emlékeztetett arra is, hogy Deli Andor személyében a mi érdekképviseletünk is hangsúlyos szerephez juthat, továbbá kitért arra is, hogy mindazok a lehetőségek, amelyekkel élhetünk, nem alanyi jogon járnak csupán, hanem ehhez szükség volt Orbán Viktor és Pásztor István együttműködésére is.

Tomik Nimród történészként saját tapasztalatairól mesélt, visszanyúlva egészen a december 5-ei eseményekig, továbbá előadásában a szerb–magyar viszonyról is beszélt.

Mindketten a választáson való részvételre, ikszelésre buzdítottak, emlékeztetve arra, hogy lehetőségünk van beleszólni sorsunk alakulásába.