2024. április 20., szombat

Novak 850. győzelme

Novak Đoković 26 breaklabdás meccsen, három játszmában győzte le a monte-carlói 2. fordulóban a német Kohlschreibert, ami pályafutása 850. győzelme. A világelső a nyolcaddöntőben az argentin Diego Schwartzman és az amerikai Taylor Fritz meccsének továbbjutójával mérkőzik.

Az első játszmában Đoković négy breaklabdát hárított, mire alkalma adódott a vezetésre. A második játszmában 1:1-nél Novak hagyott ki két lehetőséget, ezután férfimeccsen talán még nem látott breakparádé következett. Az adogatók zsinórban hétszer kapituláltak, Đoković ebből négyszer, és következhetett a döntő játszma, amelyben Kohlschreiber azonnal leadta a kezdőütést, majd végre az adogatóknak is jutott némi öröm. Novak nehezen, de megőrizte az előnyt, és ezzel visszavágott a németnek az Indian Wells-i vereségért.

Az argentin Pella, aki vasárnap némi szerencsével Györét győzte le, tegnap kiejtette a 7. kiemelt Čilićet is. A mérkőzés nyitja, azonkívül, hogy a horvát 53 önhibával segítette az argentint, az volt, hogy tilos volt elsőnek breakelni. Mindhárom játszmában ugyanis az veszített, aki a játékrész elején elnyerte a másik adogatását. Pella ezután csak azt sajnálhatja, hogy elfogytak az útjából a balkániak, és Wawrinka vagy Cecchinato következik.

Fucsovics ma 13 órakor a 2. fordulóban a 23 éves és a ranglistán 56. helyezett brit Cameron Norrie-val mérkőzik. Először találkoznak, egyiküknek sem a salak a kedvence, minden jel arra utal, hogy a magyar áll majd közelebb a nyolcaddöntőhöz. Az egyik mutató lehetne, hogy a brit előző héten Houstonban kikapott a legjobb napjaitól messze járó Tipsarevićtől, óva int viszont, hogy tegnap egészen könnyen múlta felül a salakon otthonos francia Mannarinót.

Dušan Lajovićnak sokkal nehezebb dolga lesz, hisz a 16. kiemelt belga Goffin következik, akivel eddig egyszer, 2015-ben a párizsi teremtornán találkozott, és kemény borításon simán veszített. Lajović salakon jobb, Goffin pedig, aki a közelmúltban kétszer kikapott Filip Krajinovićtól, még mindig nem nyerte vissza a formáját. A két fürge teniszező meccse érdekesnek ígérkezik, annál is inkább, mert egyikük sem alapoz az adogatásra, tehát hosszú labdamenetek esedékesek.

Kisebb meglepetés, hogy 20. születésnapján kiesett a kanadai Shapovalov, majd a brit Kyle Edmund is. Tsonga sérülés miatt fejezte be a szereplést, a kiszámíthatatlan Fognini pedig 4:6, 1:4-ről fordított a fiatal Rubljov ellen.

Eredmények, 1. forduló: Struff–Shapovalov 5:7, 6:3, 6:1, Kukuskin–Chardy 6:3, 6:4, Goffin–Andreozzi 6:1, 6:4, Kližan–Delbonis 7:6, 7:5, Fognini–Rubljov 4:6, 7:5, 6:4, Schwartzman–Edmund 4:6, 6:3, 6:1, Albot–Bedene 6:4, 6:2, Sonego–Seppi 7:6, 6:4, Munar–Catarina 6:0, 6:3, Fritz–Tsonga 6:4, 2:0 – feladás, Norrie–Mannarino 6:4, 6:3, Herbert–Verdasco 6:4, 6:4, Auger-Aliassime–Londero 7:5, 7:6, Simon–Popyrin 7:5, 6:1. 2. forduló: Sonego–Hacsanov 7:6, 6:4.