2024. április 24., szerda
MOTOGP

Márquez bukása új győztest adott

Évek óta a MotoGP legkiszámíthatóbb futamának tekinthető az austini Amerikai Nagydíj, amelyet példátlan fölénnyel ural Marc Márquez: amióta a pálya 2013-ban bekerült a versenynaptárba, a spanyol az időmérőkön és a versenyeken is legyőzhetetlen volt, most pedig ismét a pole-ból készült zsinórban hetedik itteni győzelmének megszerzésére.

Alex Rins, az austini főcowboy (Fotó: Beta/AP)

Alex Rins, az austini főcowboy (Fotó: Beta/AP)

Minden a megszokott forgatókönyv szerint indult, a címvédő a rajt után megőrizte a vezetést, és fokozatosan kezdett elhúzni a Valentino Rossi által vezetett üldözőbolytól. A 20 körös verseny 9. körében azonban megtörtént az elképzelhetetlen: Márquez hibázott kedvenc pályáján, az egyik kanyarban kicsúszott alóla a motor, az esést követően pedig minden törekvése ellenére sem tudott már visszaállni a versenybe. A Honda drámáját tovább tetézte, hogy pár perccel később másik versenyzőjük, a formáját eddig nem találó Jorge Lorenzo műszaki hiba miatt szintén kiesett. A vezetés Rossira szállt át, aki a 2017-es asseni futam óta első győzelmére készült, viszont új kihívóra akadt. A Suzukival Alex Rins végig a nyomában loholt, négy körrel a vége előtt pedig sikerre is vitt egy előzést, amire a Doktor már nem tudott válaszolni. A 23 éves Rins – aki a harmadik szezonját futja a MotoGP-ben – ezzel első diadalát szerezte a legnagyobbak között, és a Suzuki is még csak másodszor nyert a gyártó 2015-ös visszatérése óta. Ezzel egy negyedik márka is beszállt az élen folyó csatába, Márquez kiesésével pedig igencsak összesűrűsödött a tabella.

Az Amerikai Nagydíj végeredménye: 1. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 41:45,499, 2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +0,4 másodperc hátrány, 3. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +8,4 stb.

A bajnokság állása: 1. Dovizioso 54 pont, 2. Rossi 51, 3. Rins 49, 4. Márquez 45, 5. Petrucci 30 stb.

A Moto2-ben az idénre a MotoGP-ből visszalépő Thomas Lüthi győzött, a Moto3-ban pedig Aron Canet tért vissza másfél év után a dobogó tetejére.