2024. március 28., csütörtök

Egy felmérés szerint csaknem háromszor annyian támogatják Zelenszkijt, mint Porosenkót

Fölényesen vezet Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt a hivatalban lévő ukrán államfővel szemben egy kedden közzétett felmérés eredménye szerint, támogatottsága csaknem a háromszorosa Petro Porosenkóénak.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) április 9-14. között végzett felmérése alapján azok közül, akik azt mondták, hogy részt vesznek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában, és el is döntötték, kire adják voksukat, Zelenszkijt 72,2 százalék támogatja, míg Porosenkóra 25,4 százalék készül szavazni. Ebben a körben 2,4 százalék válaszolta azt, hogy inkább tönkreteszi a szavazólapot.

Az összes megkérdezett közül Zelenszkijt 48,4 százalék, a hivatalban lévő államfőt 17 százalék támogatja. 1,6 százalék válaszolta, hogy tönkreteszi a szavazólapot, 17,9 százalék még nem döntött, 6,3 százalék nem kíván részt venni a választáson, míg 8,8 százalék nem válaszolt a kérdésre.

Amennyiben most kerülne sor a parlamenti választásokra, Zelenszkij Nép szolgája (Szluha Narodu) elnevezésű pártja szerezné meg a legtöbb szavazatot. A pártra a biztos választók 25,9 százaléka szavazna. A második helyen a Moszkva-barát politikusok - Jurij Bojko, Viktor Medvedcsuk, Vadim Rabinovics - által létrehozott Ellenzéki Platform - Életért elnevezésű egyesülés áll 15,7 százalékkal, a harmadik helyen a Porosenko mögötti tömörülés 13,9 százalékkal.

Őket követi a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykvscsina) 12,1 százalékkal, majd Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter Polgári Álláspont nevű pártja 5,1, végül az Ihor Szmesko volt SZBU-főnök vezette Erő és Becsület nevű pártja 5 százalékkal. Más párt nem érné el a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, így az Oleh Ljasko vezette Radikális Párt sem, amely 4,8 százalékkal esne ki a parlamentből, vagy a Szabadság (Szvoboda) párt, amelyet a felmérésben részt vevő biztos szavazók 4,6 százaléka támogatott.

A pártok támogatottsága erősen összefügg az elnökválasztással, hiszen valamennyi bejutásra most esélyes párt jelöltje csaknem ugyanezt a helyezést érte el az első fordulóban, kivéve Bojkót, aki csak negyedik helyen végzett, pártja viszont feljött a második helyre.

A parlamenti választást a tervek szerint október 27-én tartják Ukrajnában, a különböző politikai erők viszont már most, az elnökválasztások alatt elkezdték a készülést rá.

A reprezentatív felmérés során az intézet munkatársai személyes kapcsolatfelvétel útján 2004 nagykorú személyt kérdeztek meg 129 településről, Ukrajna valamennyi régiójából, kivéve a Krím félszigetet és a szakadár ellenőrzés alatti kelet-ukrajnai területeket. A mintavétel statisztikai hibahatára 3,3 százalék.