2024. április 24., szerda
FINN PARLAMENTI VÁLASZTÁS

Ötezer vokson múlt

Alig látszik a különbség a dobogós helyezettek között – Nehéz lesz a kormányalakítás

Jobb eredményre számított Antti Rinne, a finn parlamenti választás győztes pártjának (SDP) vezetője. Az általa irányított ellenzéki szociáldemokraták ugyanis csak ötezer szavazattal előzték meg a szélsőséges Finnek Pártját, de a harmadik helyezett, eddig kormányzó konzervatív Nemzeti Koalíció pártja is alig marad el tőlük. A voksolás rengeteg egyéb meglepetéssel is szolgált.

Antti Rinne, a győztes szociáldemokraták 56 éves elnöke, kormányfőjelöltje a vasárnapi voksolásról meg is jegyezte: a 17,7 százalék szavazatnál azért többet várt. Elégedetlensége érthető, hiszen hazájában még soha nem fordult elő, hogy választáson egy párt sem éri el a húsz százalékos támogatottságot.

Föltűnően jól szerepelt viszont a szélsőjobboldali, populista, EU- és bevándorlás-ellenes Finnek Pártja, amely a második helyen végzett, mindössze 0,2 százalékkal (alig ötezer szavazattal) lemaradva az SDP mögött. A jó helyezés ellenére azonban szinte semmi esélye, hogy kormányra kerüljön, mert a mérvadó pártok nem hajlandóak közösködni vele.

A példátlanul izgalmas választáson harmadikként ért célba (a voksok 17 százalékával) az eddigi (ügyvezető) kormány egyik tagja, a konzervatív Nemzeti Koalíció. A hárompárti kormány főerejét képező liberális Centrumpárt viszont nagyot bukott: a választók alig 13,8 százaléka szavazott rá. Emiatt csaknem 18 képviselővel kevesebbet küldhet a kétszáz tagú parlamentbe, mint négy éve. Ez a politikai erő 1917 óta ilyen gyengén még nem szerepelt választáson. (A kormánykoalíció harmadik pártja, a Kék Reform pedig be sem jutott a törvényhozásba.).

A Centrumpárthoz hasonló visszaesést egyetlen másik politikai erő sem szenvedett el. A többiek vagy javítottak a pozíciójukon, vagy megőrizték a 2015-ös választáson szerzett mandátumaik számát. Rajtuk kívül tíz százalék fölötti eredményt még csak az ellenzéki Zöldek értek el (a megmérettetésen indult 19-ből). A környezetvédő párt azzal is magára vonta a figyelmet, hogy 17 női és mindössze három férfi képviselője jutott be a parlamentbe.

Jussi Halla-aho a Finnek Pártjának elnöke, Riikka Slunga-Poutsalo párttitkár és Ossi Sandvik kampánymenedzser ünnepel Helsinkiben (fotó: Lehtikuva via AP/Beta)

Jussi Halla-aho a Finnek Pártjának elnöke, Riikka Slunga-Poutsalo párttitkár és Ossi Sandvik kampánymenedzser ünnepel Helsinkiben (fotó: Lehtikuva via AP/Beta)

A 72 százalékos választói részvétel mellett kialakult szoros végeredmény miatt a kormányalakítás nehéznek ígérkezik. Az SDP ugyan valamicskével jobban szerepelt az előző választáshoz képest (ezúttal hat mandátummal többet szerzett), ám történetének mégis ez a második leggyengébb eredménye. A győzelemre pedig húsz évet kellett várnia.

A kormány még márciusban mondott le (az egészségügyi és a szociális rendszer átalakításának kudarca miatt). A centrumpárti Juha Sipilä eddigi (ügyvezető) miniszterelnök munkaügyi reformmal is próbálkozott és megszorító intézkedéseket is bevezetett. Ám nagyon elszámította magát, s így történhetett meg, hogy pártja a voksolás legnagyobb vesztese lett.

A szociáldemokraták a kampányban az egészségügy rendbetételét, továbbá az 1400 eurónál kisebb nyugdíjak emelését és a szociális juttatások növelését is megígérték, amihez jelentős adóemelésekkel biztosítanák a pénzt. Kérdés, kiket tudnak megnyerni a kormányalakításhoz, mert egyedül erre képtelenek. Ráadásul több koalíciós partnerre is szükségük lehet. Úgy tűnik, nemcsak elhúzódó, hanem kemény tárgyalások következnek.