2024. április 25., csütörtök

Ultimátumnak helye nincs

Aleksandar Vučić lesöpörte az asztalról az ellenzék követeléseit

Az ellenzéki tüntetésekről, a pénteki hatalompárti belgrádi nagygyűlésről és a rendkívüli választások kiírásának lehetőségéről is tárgyalt a Szerb Haladó Párt az Elnökségének, Végrehajtó Bizottságának és Főbizottságának kora esti ülésén ma a belgrádi Sava Központ nagycsarnokában. A megbeszélésen mintegy hétezer küldött jelent meg az ország minden részéről.

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

A média képviselői az ülés kezdetén vehettek részt, melyen Aleksandar Vučić pártelnök, államfő mondott beszédet. Nagy hangsúlyt fektetett a Szerbiára nehezedő nyomásra Koszovó függetlenségének elismerése és a dialógus folytatása érdekében, de, mint mondta, az ország nem lesz hajlandó beleegyezni a párbeszéd előremozdításába, amíg Pristina el nem törli a százszázalékos vámilletéket. Belgrád április elején válaszlépéseket foganatosít Pristina ellen, jelentette be. Elutasította az ellenzék követeléseinek teljesítését, azokat az állam ellen irányuló zsarolásnak minősítette. Nem vagyunk hajlandók eleget tenni a fasiszták ultimátumainak, hangsúlyozta Vučić. Erőszakos alakoknak, kétes ügyleteket folytató mágnásoknak és gyáva politikusoknak nevezte az ellenzéki vezetőket.

Vučić korábban arra tett ígéretet, hogy április közepéig eldönti a párt, tartanak-e az idén egyáltalán rendkívüli választásokat, vagy nem. Ha történetesen nem írják ki azokat az idén, ezzel ellenállnak az ellenzéki nyomásgyakorlásnak, és a pártok csak a mandátum végén, jövőre mérnék össze erejüket.

Az ülést megelőzően Darko Glišić, az SZHP Végrehajtó Bizottságának elnöke a médiának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a legnagyobb hatalmi párt nem hajlandó eleget tenni semmiféle ultimátumnak, főleg az olyanoknak nem, amelyek az ellenzék bizonyos tagjaitól érkeznek, azoktól, akik másra sem képesek, mind rendbontásokat és erőszakos cselekedeteket előidézni és végrehajtani. Úgy értékelte, hogy párton belül megvitatják majd a különféle álláspontokat a rendkívüli választások kiírása és az ellenzék követelései kapcsán. Igaz, korábban már Vučić is beszélt arról, hogy ha a haladók tagságán és a párt vezetőségének tagjain múlna, akkor már régen kiírták volna az előrehozott választást, mert, mint az államfő fogalmazott, sokakat feszélyez a pártban az, hogy egy kisebbségben lévő ellenzéki politikai erő kérdőjelezi meg nap mint nap a hatalom létjogosultságát és mondja ki a legdurvább sértéseket annak tagjai ellen. Glišić szerint most az a legfontosabb, hogy a pártelnök kifejtse a véleményét az aktuális politikai kérdésekről, ám annyiban biztosak lehetnek a polgárok, hogy az SZHP nem azoknak a nyomásgyakorlása alapján hozza meg a döntéseit, akiknek a voksolás pillanatában még az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépésével is meggyűlne a bajuk. A továbbiakban sem fogja a párt megengedni, hogy ilyen jelentéktelen politikusok befolyásolják annak döntéseit, tette hozzá nyilatkozatában a párt egyik vezetője.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

AZ ELLENZÉK KÖVETELÉSEI

Mint ismeretes, szombaton az ellenzék nagygyűlést szervezett Belgrád központjában, melyen követeléseit is megfogalmazta. Eltérőek voltak az adatok arra vonatkozóan, hányan vettek részt ezen a megmozduláson: a rendőrség szerint hétezren, a szervezők szerint több tízezren vonultak a Köztársasági Képviselőház épülete elé. Amint azt közvetlenül a tüntetés elején tudatták a szervezést ezúttal nyíltan felvállaló Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés tagjai, az oppozíció különböző bizottságok létrehozásának formájában képzeli el a hatalommal kezdeményezett párbeszédet, ezeket a testületeket pedig egyenlő arányban alkotnák a többségi és az ellenzéki pártok tagjai a Szövetség elképzelése szerint. Az egyik bizottságra bíznák a tisztességes választások feltételeinek kidolgozását, a másik munkacsoport ideiglenesen átvenné a szerbiai és a vajdasági köztévé irányításával és szerkesztéspolitikájának meghatározásával kapcsolatos teendőket, a harmadik pedig felváltaná az Elektronikusmédia-szabályozó Testület (REM) jelenlegi tagjait. A tüntetésen az is elhangzott, hogy az ellenzék napokon belül közzéteszi mindhárom munkacsoportba javasolt tagjainak névsorát.

POLITIKAI ÉS GAZDASÁGI ÉRDEKEK

A belgrádi Blic napilap már a nap folyamán értesült arról, hogy a szerb államfőnek nem nyerték el a tetszését az ellenzék követelései, párthoz közel álló hírforrások szerint Vučić azt mondta a legközelebbi munkatársainak, hogy ezek a feltételek nem a polgárok jobb élete érdekében születtek, hanem elsősorban azért, hogy a Szövetség Szerbiáért koalíció minden vezetője megvalósíthassa saját politikai és gazdasági érdekeit. Vučić videoüzenetet is küldött a párt helyi önkormányzati képviselőinek, melyben a péntekre tervezett nagy rezsimtámogató belgrádi nagygyűlésre vonatkozó utasításokat is közölt, továbbá azt, hogy a szabadság mellett álló Szerbia mindig is le tudta győzni az erőszak, fasizmus mellett álló erőket az országban.

A belgrádi média ma arról értesült, hogy a szerbiai rendkívüli választásokkal kapcsolatos végleges döntését az államelnök majd csak kínai és németországi látogatását követően hozza meg. Április 25-én Pekingben Hszi Csin-ping államfővel tárgyal Vučić az Új Selyemút konferencia vendégeként, majd 29-én Berlinben Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel is eszmecserét folytat, Koszovó kérdése és a szerbiai politikai helyzet is mindenképpen terítékre kerül.

Maja Gojković, a szerb parlament elnöke ma sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét az ellenzéki követelésekkel kapcsolatban, azt üzente, a dialógusnak nem az utcán, hanem a képviselőházban van a helye.