2024. március 28., csütörtök

Szerbia is együttérez Franciaországgal

Vladan Vukosavljević művelődési miniszter, a belgrádi francia nagykövetségen keresztül, levélben fejezte ki együttérzését a párizsi Notre-Dame székesegyházat ért katasztrófa miatt.

„Megdöbbenéssel és szomorúsággal vettük tudomásul a tűzesetről érkező híreket. A Notre-Dame az egész világ számára egy fontos műemlék, az európai kultúra meghatározó jelképe„ – írja levelében Vukosavljević.

A művelődési miniszter azt is kiemelte, a szerb nép mélyen együttérez francia barátaival, hiszen átélte, mikor a pravoszlávok legfontosabb kegyhelye, a görögországi Hilandar,  majdnem egészen a tűz martalékává vált. Gyászolt a szerbség akkor is, amikor koszovói terroristák lángra lobbantottak pravoszláv vallási létesítményeket.

„Minden jóérzésű embernek összeszorul a szíve és csakis veszteségként élheti meg a közkincs ilyen mértékű sérülését, függetlenül attól véletlen baleset, vagy gyűlölködő személy okozta-e”, áll a szerbiai művelődési miniszter közleményében.

Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere, szintén együttérzését fejezte ki, amiért Párizst, Franciaországot, sőt egész Európát ilyen felbecsülhetetlen veszteség érte.