2024. április 19., péntek

A lex specialis hamarosan a parlament előtt

A svájci frankban felvett hitelek hátramaradt adósságát 38 százalékkal csökkentik

A kormány ma elfogadta azt a lex specialist, amit a kormány közvetítésével a bankok és a svájci frankban eladósodott polgárok képviselői közösen dolgoztak ki, és amely az adósság könnyebb törlesztésére irányul. A kormányiroda lapunkhoz elküldött közleményében rámutat arra, hogy a törvényjavaslat szerint a hátramaradt adósság esetében a svájci frankot váltják át euróba, és az így kapott törlesztőrészlet összegét csökkentik 38 százalékkal. Mint hangsúlyozzák, ez a törvény lehetőséget ad majd arra, hogy a svájci frankban eladósodott 16 800 polgár megoldást találjon egyre súlyosbodó problémájára.

A közleményben kiemelik, hogy a kamatláb nem lehet 3-4 százaléknál magasabb, amit negyedévente, illetve félévente hangolnak össze az EURIBOR-ral, vagyis az állandó kamat nem haladhatja meg a 4 százalékot.

A törvény hatályba lépését követő 30 napon belül a bank kötelessége, hogy ajánlatot tegyen, és ha az ügyfél elfogadja az ingatlanhitel konverzálását, arról 30 napon belül értesítenie kell a bankot.

Jelena Pavlović, a CHF Srbija polgári egyesület elnöke úgy ítélte meg, hogy ez a törvényjavaslat a svájci frankban eladósodottak javát szolgálja, hiszen stabilitást és biztonságot hoz a hitel törlesztésében, amire eddig nem volt példa.

Rámutatott arra is, hogy a törvény nem kötelező jellegű, vagyis ha a hitel felvevője nem egyezik a svájci frank euróba való átváltásával, nem köteles rá.

A kormány ma elfogadott törvényjavaslata a parlament elé kerül. Siniša Mali pénzügyminiszter reményei szerint a lex specialist még a héten megszavazza a parlament.

A kormány elfogadta ugyanakkor az állami költségvetésről szóló törvény módosítását is, amely értelmében az iskoláskor előtti intézményben dolgozók fizetése már májustól 9 százalékkal nő (a decemberi fizetéshez viszonyítva), a tavaly megszabott 7 százalék helyett. Erre az emelésre a költségvetésből további 382 millió dinárt különítenek el.