2024. április 25., csütörtök

Kétezer férőhellyel bővülnek az óvodák

Az idén 85 önkormányzat népesedési politikáját támogatja az állam

Az állami költségvetésből 650 millió dinár vissza nem térítendő összeget irányoztak elő a népesedési politika támogatására. Az összegek folyósításáról ma Belgrádban 85 önkormányzat írt alá a kormánnyal megállapodást.

Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter kiemelte, az idén 150 millió dinárral többet fordítottak erre a célra, mint 2018-ban, és ötször többet, mint 2017-ben. Elmondta, a népesedést serkentő projektumok társfinanszírozásában már három éve részt vállalt az állam, és azóta mintegy 161 önkormányzatban 1,2 milliárd dinárt fordítottak erre a célra.

Az idén a kormány felhívására összesen 122 pályázat érkezett be, amelyek közül 85 önkormányzat részesül támogatásban. Az önkormányzatok többsége a pénzt az iskoláskor előtti intézmények felújítására, valamint bővítésére fordítja majd. Ilyen fajta beruházásra 56 önkormányzatban kerül sor, amire az állam mintegy 420 millió dinárt irányozott elő. Mint Đukić Dejanović hangsúlyozta, ezek a munkálatok amellett, hogy javítják az intézmények munkakörülményeit, további 2000 férőhellyel növelik az óvodák kapacitását.

Đukić Dejanović elmondta azt is, hogy 22 fiatal házaspárt támogatnak lakáskérdésük megoldásában. Ők nemcsak tetőt kapnak a fejük fölé, hanem falun saját vállalkozásba is kezdhetnek. Elmondta, 22 jármű, illetve kerékpár beszerzését is vállalták, amelyeket az egészségházaknak ajánlanak fel, a házi ellátást végző egészségügyi dolgozók számára, valamint egészségházak kapnak felszerelést a nőgyógyászati rendelők berendezésére.