2024. március 29., péntek

Jó dolog magyarnak lenni!

Az Újvidéki Színház kistermében szombaton este mgr. ft. Paskó Csaba, az MNT tagja, Kovács Elvira parlamenti képviselő és Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség Városi Szervezetének elnöke a párt szervezésében megtartott közösségi est során igyekeztek rámutatni arra, hogy miért előnytelen az a fajta „multikulturalizmus”, amelyet az Európai Unióban fő irányadó vonalként élnek meg, és hogy miért kell május 26-án, az európai parlamenti választásokon a Fidesz–KDNP szövetségre szavaznunk. Az estnek A multikulturalizmus csődje – miért fontos az erős nemzet? címet adták. Paskó Csaba vehemens kiállással fejtette ki álláspontját, egy találó poénnal érzékeltette mindazt, ami az EU-ban javarészt elfogadott gondolatvitelben nem jó: a babáját kocsiban toló kismamát megkérdezi egy kedves néni: Jaj de szép baba, kisfiú vagy kislány? – Semmi közünk hozzá, majd ha megnő, eldönti hogy fiú lesz vagy lány.

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

– Ezt nemrégiben még viccként hallgattuk, a multikulti, pluralisztikus, erőteljesen baloldali Európában azonban ma már létezik. Franciaországban az anyakönyvvezető már nem írhatja be a könyvbe a szerencsétlen gyermek nemét, és azt sem, hogy ki az anyja és az apja – szülő 1 és szülő 2 meghatározás létezik – magyarázta Paskó atya. Mint mondta, nincs kibékülve ezzel a fajta EU-s világnézettel, keresztény emberként, meghatározott értékrend mentén haladva nem tudja elfogadni azt. Beszélt arról is, hogy Orbán Viktor fontosnak tartja a délvidéki magyarság támogatását. – Neki köszönhetően végre büszke lehetek magyarságomra, végre valaki kimondja azt, hogy jó dolog magyarnak lenni! – magyarázta a szónok, aki rendíthetetlenül a keresztény típusú, férfi és nő alkotta házasság mellett áll ki. – Az egészséges, új nemzedék felnövéséhez szükség van a családpolitikára, a keresztény értékekre, végre valaki kézzel fogható dolgokat is letesz az asztalra ennek érdekében – magyarázta.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke az EP-választások szemszögéből közelítette meg a multikulturalizmus témáját, gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a jelenlevőkkel.

A három meghívott vendég felszólalása után többen is szót kértek, Orbán Viktor magyar kormányfőt és a vajdasági magyarság irányába tanúsított politikáját dicsérték, méltatták, akárcsak a menekültáradat iránti viszonyulását. A jelenlevőkhöz Vicsek Annamária oktatási államtitkár is intézett néhány szót. Egyszerű példával igyekezett éreztetni azt, amit mi, újvidékiek – ellentétben az Európai Unió politikáját jelentős mértékben meghatározó nemzetek képviselőitől – magyarázat nélkül is nagyon jól megértünk: hogy mit jelent számunkra a multikulturalizmus. – Ha a városi buszban utazom, és meghallom, hogy hátul két néni szlovákul beszélget egymással, nem fogok odafordulni, és értelmetlenül nézni – mondta Annamária.

A multikulturalizmus kifejezés körülírása során az is elhangzott, hogy még nem is olyan régen, a második világháború előtti időszakban városunkban mindenki beszélt, vagy legalább is megértett három nyelvet – a magyart, a szerbet és a németet. A vidékeinken születettek és élők számára tehát nem kell külön ecsetelni az általunk megformált multikulturalizmus mibenlétét, nem úgy mint azoknak, akik másik vidékekről, teljesen eltérő kultúrákból érkeznek.

Nyitókép: Fotó:Ótos András