2024. április 26., péntek

A húsvét nagy örömhíre

Gyurkovics Hunor kiállítása nyílt meg a Magyar Médiaházban

Soli Deo Gloria, avagy Egyedül Istené a dicsőség címmel nyílt meg szombaton este Gyurkovics Hunor grafikus, festőművész kiállítása Szabadkán, a Magyar Médiaház földszinti tanácstermében. Bata János, az Aracs folyóirat szerkesztőjének elmondása szerint Gyurkovics Hunor kiállított képei a szakralitást, az élet szentségét helyezik középpontba:

Gyurkovics Hunor, Bata János és Harangozó László a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Gyurkovics Hunor, Bata János és Harangozó László a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– Gyurkovics Hunornál az élet és a művészet egy és oszthatatlan. Mindig bátran vallotta azt, ami szerintem a legfontosabb az életben, hogy ne tagadjuk meg önmagunkat és azáltal a közösségünket. A képei arról szólnak, hogy mit jelent itt nekünk a Délvidéken magyarnak lenni és mit jelentett az őseinknek. Volt szerencsénk az Aracs Alapítvány gondozásában kiadni két kötetét. Egyik a Bölcsőtől a fejfáig című néprajzi tárgyú gyűjteményeket tartalmazó albuma, a másik pedig A Kárpát-medence vándora válogatásalbum – mondta Bata János.

Őt követően Harangozó László református lelkész fordult a közönséghez:

– Amikor körbejártam a kiállítást, a képek láttán katarzist éreztem. Szembesültem magammal, és azzal, hogy minden egyes festmény felér egy prédikációval. Ha körbenézünk, kicsit ijesztő lehet, hogy fejfákat és szenvedést látunk. Mégis a képek sugallják a húsvét nagy örömhírét is, hogy a halál nem egy végső állapot. A fény győzedelmeskedik a sötét felett – mondta Harangozó László.

A megnyitó hangulatát Kucsera Noémi gitárjátéka emelte.