2024. április 25., csütörtök

A legkényelmesebb mozi Szabadkán

Újra várja a nézőket a felújított Eurocinema

Csütörtök este hivatalosan is megnyitották a felújított Eurocinema mozitermét, amely az első vetítésre teljesen megtelt nézőkkel. A különleges alkalomra való tekintettel a film megtekintése előtt Ilija Tatić, a Szabadegyetem igazgatója köszöntötte a közönséget, és elmondta, hogy a megnyitóval egy új fejezet kezdődik a mozi történetében, és a felújítással sikerült a város kulturális életét is felpezsdíteni. A köszöntő után a Balkáni határ (Balkanska međa) című hazai filmet vetítették le, amelyet a megnyitó alkalmából ingyenesen lehetett megtekinteni. A mozi azóta a megszokott menetrendben várja a film szerelmeseit.

A felújított mozi első vetítése ingyenes volt (Fotó: Patyi Szilárd)

A felújított mozi első vetítése ingyenes volt (Fotó: Patyi Szilárd)

A felújítással kapcsolatban felkerestük Ilija Tatićot, aki elmondta, hogy a február 11-én kezdődő és két hónapig tartó felújítási munkálatok során lecserélték az ülőhelyeket, a padlóburkolatot, és új mozivásznat szereltek fel, valamint a falakat is kifestették. Az igazgató hozzátette, hogy a korábbi 213 helyett most 195 ülőhely van a moziban, azonban szélesebbek a széksorok.

– A Szabadegyetem felépítés óta ezek a legszélesebb körű munkálatok, amelyeket a mozinak otthont adó termen végeztek. Annak pedig már van jó negyven éve. Most a legmodernebb és legkényelmesebb moziteremmel rendelkezünk, amely valaha is volt Szabadkán – nyilatkozta lapunknak Ilija Tatić.

Ilija Tatić (Fotó: Patyi Szilárd)

Ilija Tatić (Fotó: Patyi Szilárd)

Az igazgató elmondta, hogy a munkálatok összköltsége valamivel több, mint 6,5 millió dinárt tett ki, ebből 3,1 millió dinárt a Szerb Filmközpont pályázatán elnyert eszközökből biztosítottak, míg a költségek többi részét a Szabadegyetem önerőből fedezte.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e további felújításokat a mozitermen, az igazgató a következőt válaszolta:

– Ami még hiányzik a mozinknak, az a klímaberendezés. Ennek a felszerelése az egyik tervünk a következő évre. Meglátjuk, hogy sikerül-e forrásokat biztosítani rá. Intézményünk önerőből tartja fenn magát, így nem egyszerű eszközöket biztosítani egy ilyen nagy beruházásra, de igyekszünk, hogy ez minél előbb megtörténjen – mondta Ilija Tatić.