2024. március 29., péntek

Felkészülés a pályázati létre

Lakossági fórum Csantavéren
Földi Márta, Pásztor Bálint, Péter István és Horvát Tímea (Benedek Miklós felvétele)

Földi Márta, Pásztor Bálint, Péter István és Horvát Tímea (Benedek Miklós felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében pénteken este Csantavéren Gazdaságfejlesztés mint a nemzeti megmaradás európai lehetősége címmel közösségi találkozóra került sor. Az esemény fókuszában a gazdaságfejlesztési program, valamint a Prosperitati Alapítvány eddig elért eredményei, illetve a május végén esedékes Európai Parlamenti választások szerepeltek.

A lakossági fórumon jelen volt Földi Márta, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Péter István, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének alelnöke, valamint Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke. A felszólalásokból megtudtuk, hogy Csantavérre mintegy 808 millió dinár, vagyis 6,8 millió euró érkezett a Prosperitati pályázatain keresztül, és ezen összeg jelentős része vissza nem térítendő támogatás formájában érkezett a gazdákhoz, vállalkozókhoz, családokhoz.

A faluból az elmúlt három évben 325 pályázat érkezett a Prosperitati Alapítványhoz, és közülük 302 sikeres volt. Ennek köszönhetően 12 falusi ház talált új gazdára, illetve 10 start up cég indult útjára. Mint hallhattuk, a Prosperitati Alapítvány pályázatai új lehetőséget adtak a vajdasági magyar gazdálkodóknak és vállalkozóknak, hisz ezáltal az Európai Unió felé vezető úton esélyt kaptak a lemaradások pótlására, ugyanakkor felkészítette a vállalkozókat az úgynevezett pályázati létre.

Nyitókép: Földi Márta, Pásztor Bálint, Péter István és Horvát Tímea (Benedek Miklós felvétele)