2024. március 30., szombat

A barátkozás és tapasztalatcsere

Testvértelepülési találkozót és konferenciát tartottak Palicson

Az Ostorka Polgárok Egyesülete és a palicsi Helyi Közösség szervezésében a hétvégén háromnapos testvértelepülési találkozóra került sor Palicson. A Change of View elnevezésű program keretében szombaton konferenciát tartottak a palicsi Vigadó nagytermében, amelynek témája az európai migráció volt.

A konferencián megtelt a palicsi Vigadó nagyterme (Szalma Brigitta felvétele)

A konferencián megtelt a palicsi Vigadó nagyterme (Szalma Brigitta felvétele)

– A palicsi Helyi Közösség és az Ostorka Egyesület már második alkalommal szervez Europe for Citizens Programme keretében testvértelepülési találkozót. A projektum célja, hogy az európai polgárok között találkozókat hozzunk létre. A Change of View elnevezésű programon részt vesznek Palics testvértelepülései, Tolna, Újszász, Lajosmizse és Kisszállás képviselői. Ezenkívül a magyarországi Érsekhalma, a felvidéki Nagyida, a romániai Nagykároly és Temesvár, valamint a budapesti Republikon Intézet képviselői is eljöttek – mondta Ricz András, az Ostorka Polgárok Egyesületének elnöke. Mint kifejtette, a szombati konferencia célja, hogy megvitassák az európai migráció, valamint a multikulturális közösségekben élő népek egymás mellett élését.

Az előadások során hallhattunk a migráció magyarországi helyzetéről a civil szervezetek szemszögéből, megtudhattuk, hogy miként él egymás mellett a nagykárolyi magyar, román és sváb közösség, valamint azt is, hogy milyen hatással volt a nagyidai magyarok, szlovákok és romák életére a migráció és a falu ipari parkjának fejlődése. A konferencián szó volt még a romániaiak elvándorlásáról az ország 2007-es európai uniós csatlakozása után. A tanácskozást követően felléptek a Palics Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai, citerásai és irodalmi szakosztálya, valamint a Szederinda Népdalkör.