2024. április 24., szerda
BIRKÓZÓ-EB, BUKAREST

Nemes Viktor az egyetlen érmesünk

Nemes Máté is a bronzért birkózott – Barka Emese Európa-bajnok!

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy kettős zentai sikernek örülhessünk a Bukarestben befejeződött felnőtt-Európa-bajnokság kapcsán, hiszen szombaton Nemes Viktor (77 kg) magabiztosan nyerte meg a bronzérmet, és testvére, Máté vasárnap lépett szőnyegre az ugyanilyen veretű medálért. Máté kötéssel a fején birkózta végig a Karen Aslanyan elleni meccset, de láthatóan nem „ízlett” neki az örmény stílusa, aki apró szabálytalankodással és fejeléssel borzolta a kedélyeket, s bár 2:2-re is állt a mérkőzés, az még mindig Máté ellenfelének kedvezett, s ezen változtatni már nem lehetett. Kár, hogy a kevésbé trófeás Nemes nem állhatott fel a dobogóra, mert egyrészt nagyon szurkoltunk neki, másrészt pedig evidens, hogy ő is e súlycsoport élmezőnyéhez tartozik, de talán még mindig kevés a tapasztalata ilyen szinten. Viktor súlycsoportjáról még csak annyit, hogy Viktor egyetlen legyőzője, az orosz Roman Vlaszov több mint kényelmesen szerezte meg újabb trófeáját, miután a döntőben könnyedén két vállra fektette a német Roland Schwarzot…

Ami a szombaton kezdődött súlycsoportokat illeti: Nagy Szebasztiánnak a 72 kg-os súlycsoport még sok a felnőttek között, ráadásul úgy, hogy az igen erős horvát Dominik Etlingert kapta a selejtezőkben (1:9), a világbajnoki bronzérmes Mihail Kajaia pedig természetesen szintén a legerősebbre (csakúgy mint Kolompár Szebasztián és Nemes Viktor), az orosz Musza Evlojevre futott (1:7), de a vigaszágon is kikapott (3:2) a török Fatih Baskoytól, így nyugodtan kijelenthető, hogy a honosított grúz erre a versenyre kevésbé felkészülten érkezett.

Szombaton egyébként Riza Kayaalp (130 kg) új fejezetet nyitott a török birkózás történetében, hiszen kilencedik Európa-bajnoki címét nyerte meg. Eddig ketten voltak nyolc titulussal, de Kayaalp most elhagyta a másik legendás törököt, Hamza Yerlikaját.

Végül szólni kell a magyar versenyzőkről is. Megvalósult Sike András kötöttfogású szövetségi kapitány álma, mert a teljesen felfiatalított csapat így is szerzett érmet, méghozzá a 87 kilós Szilvássy Erik révén, aki a bronzmeccsen Eividas Stankeviciust győzte le 2:1-re, aki elbúcsúztatta a honosított bolgár–szerbet, Nikolaj Dobrevet, de igazán a női csapat örülhet, mert Barka Emese (57 kg) révén bajnokot ünnepelhetett, ráadásul Németh Zsanett után Sastin Marianna (62 kg) is bronzot nyert. Emese a döntőben pontosan olyan lendületes és erőtől duzzadó módon győzte le az ukrán Tetjana Kitet, mint ahogy lebirkózta az egész Eb-t, Marianna pedig rutinosan verte meg 3:2-re a svéd Moa Nygrent. A magyar nők tehát három éremmel zártak, a csapatversenyben az előkelő 6. helyet foglalták el, ami igen biztató a jövőre nézve, mert ez a szakág folyamatosan fejlődik Magyarországon.

Jövőre – olimpiai évről lévén szó – az Eb-t február közepére tervezik, a megrendezésre Róma pályázik.

Európa-bajnokok, nők, 53 kg: Sztalvira Orsus (orosz). 57 kg: Barka Emese (magyar). 62 kg: Tajbe Juszein (bolgár), … 3. Sastin Marianna (magyar). 65 kg: Elis Manolova (azeri), 2. Vincze Kriszta (romániai). 72 kg: Alina Sztadnik (ukrán). Csapatban: 1. Ukrajna 168, 2. Bulgária 112, 3. Törökország 98, … 6. Magyarország 67 pont stb.

Kötöttfogás, 55 kg: Vitalij Kabalojev (orosz). 60 kg: Victor Ciobanu (moldovai). 63 kg: Sztyepan Maryanyan (orosz). 67 kg: Atakan Yuksel (török), … 5. Nemes Máté (szerbiai). 72 kg: Abuiazid Mancigov (orosz). 77 kg: Roman Vlaszov (orosz), … 3. Nemes Viktor (szerbiai). 87 kg: Zsan Beleniuk (ukrán), … 3. Szilvássy Erik (magyar). 130 kg: Riza Kayaalp (török).