2024. március 28., csütörtök
39. NOMUS

Bámulatos virtuozitás

Friss, megismételhetetlen élmény volt Lajkó Félix nemzetközi hírnevű hegedűvirtuózunk és a lengyelországi Volosi vonósötös, az improvizálás ragyogó művészeinek minapi fellépése az újvidéki M Studióban. Telt ház előtt bizonyították, nincs, amire nem képesek együtt. Bámulatos energiával, érzéssel, virtuozitással elevenítették fel régi szerzeményeiket, és mutatták be a kétévi együttműködésük során született újakat. A közönség vastapssal jutalmazta a fergeteges produkciót, amelyben a klasszikus zenét többek között a rockkal, a magyar nép és a Balkánon élő népek zenéjével vegyítették.

A lengyel Volosi kvintett most első alkalommal muzsikált Szerbiában, a NOMUS újvidéki zenei ünnepségen. A virtuózok közül három – Jan Kaczmarzy, Zbigniew Michalek és Robert Waszut – autodidakta muzsikus, Istrebna, Jaworzynk és Koniakow falvakkal körülhatárolt festői vidékről származik, a másik kettő, Krzysztof és StanislawLason akadémiai végzettségű zenész, Aleksander Lason neves komponista és karmester fia. Számos díjat, elismerést kapott a különböző tapasztalatú zenészekből született vonós együttes, és eddig a Wolosi és Lasoniowie (2011), valamint a Nomadism (2015) c. albumot jelentette meg.

Lajkó Félix a fesztivál előtt kijelentette: a zene iránti szeretet fűzi össze a professzionális lengyel együttessel, amelynek jó zenészek a tagjai, s hogy jelenleg közös CD kiadásán dolgoznak. Mindig örömmel muzsikál Újvidéken, és szeretne gyakrabban fellépni Szerbiában.