2024. március 29., péntek

Orbán: Szerbia mielőbbi uniós tagsága minden EU-tagország érdeke

Szerbia mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett állt ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szabadkán, a magyar és a szerb kormány ötödik együttes ülése után, Ana Brnabić szerb kormányfő társaságában tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a következő nagy történelmi feladat Szerbia EU-tagságának megvalósítása, amely a szerbeknek és a magyaroknak egyaránt jó lesz, és szüksége lesz rá az EU-nak is. "Ha az EU nem vállalkozik újabb nagy küldetésre, akkor a teljesítménye le fog csökkenni. (...) Szerbia minél gyorsabb EU-tagsága minden EU-tagállam érdeke" - mondta.
A kormányfő kijelentette továbbá: hamarosan lezárul egy európai korszak, mert a közép-európai országok nemsokára utolérik az EU alapítóinak gazdasági teljesítményét, Közép-Európa nélkül pedig ma nem is lenne növekedés az unióban. Ezért az unió bővítése nemcsak a belépőknek jó, hanem a közösség már bent lévő tagjainak is - hangsúlyozta.

Orbán Viktor közös magyar és szerb sikernek nevezte a balkáni migrációs útvonal megváltozását. A kormányfő kifejtette: nagyvonalú gesztus volt Szerbia részéről, amikor elfogadta a Magyarország által épített déli határkerítést.
Ezzel Szerbia is nyert, mert a migránsok elkerülik Szerbiát, nem érdemes ugyanis erre jönni, ha nem tudnak továbbmenni Magyarország felé - mondta.
Orbán Viktor hozzátette, hogy "az igazi fenyegetés" ebben a pillanatban kevésbé a Balkánról, sokkal inkább az afrikai térségből fenyeget.