2024. április 25., csütörtök

Megkezdődött a szerb–magyar kormányülés

Megközelítőleg tíz bilaterális szerződés aláírására kerül sor a későbbiekben
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ana Brnabić szerb kormányfő (Ótos András felvétele)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Ana Brnabić szerb kormányfő (Ótos András felvétele)

A szabadkai Hotel Gallériában megkezdődött a 2014 óta ötödik alkalommal megszervezett szerb–magyar együttes kormányülés. Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Ana Brnabić szerb kormányfő fogadta. Az udvariasságokat követően a két ország kormányának első embere négyszemközti beszélgetést kezdett, míg kabinetjeik tagjai is tárgyalóasztalhoz ültek, hogy egyeztessenek a hatáskörükbe tartozó területekről, továbbá a kormányülést követően aláírandó bilaterális megállapodásokról. Összesen 13 bilaterális miniszteri egyztetésre került sor, egyebek mellett Ivica Dačić külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, majd Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter és Szijjártó Péter között. Nebojša Stefanović belügyminiszter Pintér Sándor miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel egyeztetett, Mladen Šarčević oktatási miniszter Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszterrel tárgyalt, Goran Trivan környezetvédelmi miniszter és Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter Nagy István agrár- és vidékfejlesztési miniszterrel egyeztetett, Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel beszélgetett, míg Kern Imre, a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkára és Miroljub Jeftić, a Szerbiai Vasutak igazgatója Lázár János kormánybiztossal tárgyaltak.

Ezt követően vette kezdetét a kormányülés. Az előzetes bejelentések értelmében a kormánytagok két órán át tárgyalnak majd. Ezután tartják meg Orbán Viktor és Ana Brnabić miniszterelnökök sajtótájékoztatóját.

JÓ LENNE KEZELNI A HATÁRÁTLÉPÉS PROBLÉMÁJÁT

Habár egyelőre senki nem erősítette meg hivatalosan, sokan arra számítanak, vagy abban reménykednek, hogy a Belgrád–Budapest vasútvonal, vagy a Szeged-Szabadka vasútvonal korszerűsítéséhez hasonló nagyléptékű fejlesztések, továbbá az infrastrukturális kapcsolatok elmélyítése, valamint az európai integráció, továbbá a vízgazdálkodás és a védelem területén való együttműködés mellett a két ország közötti határátkelők kérdése is napirenden szerepel, hiszen a húsvéti ünnepek közeledtével, azaz a forgalom hatványozott növekedésével, ismét mindenki saját maga tapasztalhatja, hogy az országhatáron valóban tarthatatlan állapotok uralkodnak.

Legutóbb tavaly februárban tartottak együttes szerb–magyar kormányülést, akkor Budapesten. Azt megelőzően egyebek mellett Belgrádban és Nišben tartották meg a két ország kormányának ülését, amely lehetőség a kapcsolatok további elmélyítésére, valamint a közös projektumok körvonalazására.

ORBÁN–VUČIĆ TALÁLKOZÓ

Orbán Viktor már tegnap este megérkezett Szabadkára, ahol Aleksandar Vučić szerb államfővel találkozott. A felek a két ország kapcsolatait méltatták, kiemelvén, hogy azok soha a múltban nem voltak olyan kiemelkedően jók, mint amilyenek most. A kiváló kapcsolatok a két nemzet közötti megértésre és egymás elfogadására elfogadására, továbbá az egymás iránti bizalomra, valamint a többéves együttműködésre épülnek. Orbán és Vučić a bilaterális kapcsolatok elmélyítése, valamint a térség egészének szempontjából fontos kérdések területén való együttműködés mellett kötelezték el magukat.

Vučić köszönetet mondott Magyarország miniszterelnökének, amiért országa minden szinten támogatja Szerbia európai integrációs csatlakozását, valamint bocsánatot kért, amiért Sergej Trifunović színművész, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője a szombaton megtartott polgári és ellenzéki tüntetésen Belgrádban a szíriai menekültekkel és bevándorlókkal egyenlítette ki a vajdasági magyarokat.

A konkrét projektumok közül téma tárgya volt egyebek mellett a Török Áramlat nemzetközi gázvezeték, de infrastrukturális projektumokról is szó volt. Ezen az egyeztetésen Ivica Dačić és Szijjártó Péter is részt vett.