2024. április 19., péntek

Az államvezetés péntekig kapott határidőt

Békésen telt a szombaton megtartott 1 az 5 millióból kormányellenes tüntetés Belgrádban. A tömeg a köztársasági képviselőház előtt megtartott beszédek alatt fokozatosan gyülekezett, a Mindannyian egyként jelmondattal a kormányépületig, majd a Slavija körforgalomig és végül a parlament előtt felállított színpadig vezető séta során pedig egyes becslések szerint már több, mint 30 ezer ember vonult végig. Az ország minden területéről érkezetek tüntetők, így Vajdaságból és Kelet- és Nyugat-Szerbiából, sőt Koszovóból is, annak ellenére, hogy a szervezett buszokat a közlekedési társaságok lemondták, míg egyes városokban szombaton beszüntették a Belgrád felé közlekedő buszjáratokat.

Belgrádban december óta szervezik meg minden szombaton a körsétát. Azóta számos városban és községben csatlakoztak ehhez a felvonuláshoz, így ezúttal is pénteken több, mint 60 városban tartották meg a szokásos felvonulásukat, hogy szombaton részt vehessenek a belgrádi központi tüntetésen. Az államvezetés biztonsági intézkedéseket is elrendelt erre a napra, és bár az utcákon jelenlevő rendőrök csupán a forgalmat irányították, a parlament épületébe több, mint 100 készenléti rendőrt vezényeltek, akik az épület bejáratai előtt, az épületben várták páncélozott felszerelésben, hogy reagáljanak, ha arra szükség mutatkozik. A rendőrök végül nem várták meg a tömeg feloszlását, a mintegy két órás beszédek után elhagyták a képviselőházat.

Ezúttal is számos közéleti személy, így Čedomir Čupić egyetemi tanár, Zoran Ivošević volt alkotmánybíró, Srđan Škoro újságíró, Siniša Kovačević író, Sergej Trifunović színész és mások szóltak a tömeghez. A többségük Szerbia jövőjére mutatott rá, a fiatalok elvándorlása megállításának szükségességére, a jobb életkörülményekre, valamint a lusztráció fontosságára, a politikai átvilágítás és a bűnösök megbüntetésére hívta fel a figyelmet.

A kétórás beszédeket követően a Mindannyian egyként (Svi kao jedan) jelmondat mögé sorakoztak fel. Mögöttük várásonként tűntek fel az 1 az 5 millióból feliratú transzparensek, így Sremska Mitrovica (Szávaszentdemeter), Temerin, Topola, Šid, Stara Pazova, Kragujevac, Újvidék, Szabadka, Verbász, Szenttamás, Pancsova, Lazarevac, Požega, Nagykikinda, Valjevo, Jagodina neve is megjelent a tömegben.

A tömeg miután megtette a kört, visszatért a parlament elé, ahol ekkor már a Szerbiáért Szövetség politikai vezetői szóltak a tömeghez: Boško Obradović, a Dveri mozgalom vezetője, Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke, Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke, Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Zoran Živković, az Új Párt elnöke, Borko Stefanović, a Szerbiai Baloldal elnöke.

A tüntetők ezúttal is követeléssel álltak elő, miszerint a hatalmi pártoknak és az ellenzékieknek egy olyan közös bizottságot kell felállítaniuk, amely megfogalmazza a becsületes választások feltételeit. Az elektronikus média regulációs testületébe (REM) új vezetőséget követeltek, csakúgy mint az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) és az RTV (Vajdasági Rádió és Televízió) közszolgálati médiába. Hozzátették, ha nem kapnak péntekig választ rájuk, szombaton újabb tüntetést szerveznek.