2024. március 28., csütörtök

Próbaérettségit írtak a nyolcadikosok

A hétvégén próbaérettségit írtak a nyolcadikos diákok, a szerbiai általános iskolákban ma derül ki,  milyen eredményt értek el a tanulók.

A záróvizsga próbája nagyon fontos a diákok számára, mert nem csak a tudásukat mérhetik fel vele, de pontosan megismerkedhetnek a valódi vizsgaszituáció körülményeivel, szabályaival, így nem izgulnak majd annyira – nyilatkozta Dragana Stanojević, az Oktatási és Nevelési Minőségértékelő Intézet vizsga-ügyi szakembere a Szerbiai RTV reggeli műsorában. Elmondása szerint a legtöbb diák idén is a geometriát találta legnehezebbnek.

A pontok elosztásában nem lesz változás. Legfelljebb 60 pontot ér az iskolai átlag, 13-13 pontot a matematikai és anyanyelvi vizsgák, 14 pontot pedig a kombinált teszt.

Stanojević szerint azt általánosságban el lehet mondani az idei nyolcadikosokról is, hogy nehézségekbe ütköznek a szövegértelmezés terén. Ez magyarázható azzal, hogy az utóbbi generációk egészen másként dolgozzák fel az információt, máshogy olvasnak, másként reagálnak a számukra ismeretlen kifejezésekre is.

A záróvizsgáig a diákok számára még 25 nap áll rendelkezésre a felkészüléshez.