2024. április 20., szombat
VOLKSWAGEN

Szerbia elveszítette a versenyt

Úgy tűnik, mégsem Szerbiát választotta új üzemének színhelyéül a Volkswagen. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Bulgáriában vagy Törökországban bővíti tevékenységét a német gyáróriás. A pontos helyszínre a húsvéti ünnepek után derül fény.

Az új üzemet a Volkswagenhez tartozó Škoda vezeti majd – tette közzé a cseh Aktualne.cz internetes portál.

A több milliárd euró értékű döntés április végén vagy május elején születik majd meg. Korábbi információk szerint Románia, Törökország, Bulgária, Észak-Macedónia és Szerbia szerepelt a versenyben. A cseh portál szerint jelenleg Bulgária áll az élvonalban. Mindezt alátámasztani látszik a hír, mely szerint a Volkswagen küldöttsége április elején Szófiában járt, és meglátogatta azokat a gyermekintézményeket, amelyekben német nyelven folyik az oktatás – írja a német hírügynökség.

Az új kelet-európai gyár különösen fontos létesítmény lesz a Škoda számára. Az új üzem, amely mintegy ötezer munkást foglalkoztat majd, és 400 hektáron terül el, évente összesen 350 ezer járművet fog gyártani.

Bernhard Maier, a Škoda igazgatója éves sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a csehországi autógyár tavaly akár 100 ezerrel több járművet is előállíthatott volna. Ezért az új üzem jelentős mértékben hozzájárulhat a gyártáshoz.

Az új gyárban több autómodell is készül majd a Škoda által, köztük az új Škoda Karoq és a Seat Ateca.