2024. március 29., péntek
KATASZTERI HIVATALOK

Munkavégzés sztrájk idején

Tegnap óta ismét lehetséges az ügyintézés a szerbiai kataszteri szolgálatoknál. A foglalkoztatottak nem függesztették fel ugyan a sztrájkot, de a munkafolyamat minimumát előíró kormányrendelet értelmében el kellett kezdeniük dolgozni, és be kell engedniük a polgárokat az ügyfélfogadó termekbe.

Maja Radovićnak, a Köztársasági Földméréstani Intézet (RGZ) sajtófelelősének megfogalmazása szerint „szavatolni kell minden kataszteri szolgálat működését, ugyanakkor azoknak, akik továbbra is sztrájkolni akarnak, lehetővé kell ezt tenni”. Engedélyezni kell az ügyfeleknek a geodéziai intézet helyiségeibe való belépést, az illetékesek pedig meghatározzák, hogy az egyes szektorokban „hány foglalkoztatottnak kell felvennie a munkát, és hányan folytathatják a sztrájkot”.

A kormányrendelet részletezi, hogy a földméréstani szolgálatokban és az ingatlankataszter székhelyén a foglalkoztatottak mely okiratok kiadására vonatkozó kérelmeket kötelesek átvenni, s milyen feladatokat kötelesek elvégezni a munkafolyamat minimumaként.

Közben a Függetlenség szakszervezet pénteken bejelentette, hogy tagjai április 15-étől kezdve már nem sztrájkolnak, mivel „az Ana Brnabić kormányfővel és Zoran Đorđević munkaügyi miniszterrel folytatott tárgyalásokon megegyezéses megoldást találtak”, s mivel az illetékesek tiszteletben tartják azt a korábbi megállapodást, mely szerint a sztrájk idejére nem csökkentik a dolgozók bérét.

A kataszteri hivatal alkalmazottai tavaly december 6-án léptek sztrájkba béremelést követelve, s a lakosság egészen január 21-éig nem vehette igénybe szolgáltatásaikat. Akkor abban állapodtak meg a munkaügyi minisztériummal, hogy a 2018-ban 35 százalékkal csökkentett fizetésekhez ismét hozzáadják a korábban megvont bérpótlékokat. Nem így történt, ezért a sztrájk – kisebb-nagyobb intenzitással – azóta is folytatódott.