2024. április 24., szerda

Csak harmincnyolc százaléknyi adósságot törölnének el

A svájcifrank-hitelesek egy része nem hajlandó a kormánnyal és a bankokkal tárgyalni

A kormány, a bankok és a svájcifrank-hitelesek között még mindig folynak a tárgyalások arról a lex specialisról, amelynek a hitelek kifizetését kellene elősegítenie. A tervek szerint, miután a kormány elfogadja a végleges változatot, gyorsított eljárásban még a héten a parlament elé kerülhet a különtörvény javaslata. A CHF Srbija polgári egyesület délutáni sajtótájékoztatóján kiemelte, a tárgyalófelek nem tudnak megegyezésre jutni két törvényszakasz esetében, ám történtek előrelépések, és már most többet nyújtanak a svájcifrank-hiteleseknek, mint 20 nappal ezelőtt.

– Már majdnem elkészült a lex specialis végső változata, már csak egy-két törvényszakaszt kell összehangolni – emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter a kormány épületében az újságíróknak, ám ennél többet nem kívánt elárulni arról, hogy miért húzódtak el a tárgyalások. Csak annyit mondott, hogy a törvény minden szakaszát összehangolják.

A kormány tagjai, a bankok képviselői és a svájcifrank-hitelesek képviselői olyan megoldás kidolgozásán fáradoznak, amely meghatározza, milyen mértékben írják le a felhalmozódott hitel összegét, és milyen mértékben kötelesek a hitelt felvett polgárok a törlesztésre.

Meghatározzák, hogy felszámolnak-e késedelmi kamatot, illetve azt is, hogy a bíróságnak kell a folyamatokban eljárnia, vagy bíróságon kívül oldják meg ezeket a kérdéseket.

Mali az újságíróknak elmondta, tegnap a kormány épületében jelen voltak a svájci frankban eladósodott CHF Srbija polgári egyesült képviselői is.

A tárgyalófelek között már vasárnap meg kellett volna születnie a megállapodásnak, ám erre nem került sor, mert a CHF Srbija egyesület képviselői elhagyták a tárgyalóasztalt. Állításuk szerint a lex specialis is elsősorban a bankoknak kedvez. Hangsúlyozták, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja a Legfelsőbb Semmítőszék álláspontját, mely szerint a szerződésben foglalt valutazáradék törvénytelen. Marko Vasić, az egyesület igazgatóbizottságának tagja akkor arra mutatott rá, hogy a tárgyalások a valutazáradék körüli kérdésekben akadtak el. Szavai szerint olyan szerződést akarnak újra aláíratni a svájcifrank-hitelesekkel, amelyben elfogadják a törvénytelennek ítélt záradékot.

– A törvény szerint az adósságunk 70 százalékát el kell törölni, nem csupán az általuk felmutatott 38–40 százalékát – emelte ki.

A tegnap tárgyalást követő sajtótájékoztatójukon azonban Jelena Pavlović, az egyesület ügyvédje arra mutatott rá, hogy egy olyan törvény van kialakulóban, ami nem kizárólagos és senkit sem kényszerít majd a konverzióra. Ez csak egy lehetőség lesz, és nem kötelező érvényű. Mindenkit érint majd, aki hitelt törleszt – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a törvény sajnos azokra nem vonatkozik majd, akik 2015-ben átütemezték a hitelüket, és azokra sem, akik elfogadták a Szerbiai Nemzeti Bank által felajánlott négy modell egyikét.

Pavlović hangsúlyozta, hogy megállapodtak a hiteladósság egy részének leírásáról, mégpedig annak 38 százalékáról.

– Azt gondolom, hogy a többséget ez pozitívan érinti majd. Természetesen minden attól függ, ki mekkora hitelt vett fel, és ez sem jelent majd megoldást minden adós számára – emelte ki az ügyvédnő.

Az Efektiva Banki Ügyfelek Egyesülete azonban a tárgyalások idején a kormány előtt tüntetett. Mint azt Boško Cerović, az egyesület képviselője elmondta, nem kívánnak részt venni a tárgyalásokban, elveik szerint ugyanis a törvényekről és a törvényelőírásokról nem kell tárgyalásokat folytatni. Hangsúlyozta, a Legfelsőbb Semmítőszék álláspontja kétségbevonhatatlan. Így az Efektiva tegnap sem állt el a tüntetéstől. Továbbra is azt követelik a kormánytól, hogy semmisítsék meg a hitelszerződéseket, és számítsák át azt euróba, a szerződés megkötésének időpontjában érvényes összegre, paritásos alapon.

Dejan Gavrilović, az Efektiva egyesület elnöke tegnap a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában abszurdnak nevezte a helyzetet, amelyben szellemként tekintenek rájuk, holott az Efektiva a svájcifrank-hitelesek nagy hányadát tömöríti, és több ezer követelést nyújtott már be a nevükben.

– Sietnek meghozni ezt a törvényt addig, amíg a Legfelsőbb Semmítőszék nem fogalmazza meg ezeknek a hiteleknek a kérdésében a mindenre kitérő álláspontját, eddig ugyanis a szerződések egy aspektusáról foglalt állást, azt is a hitelezők javára – mondta az egyesület elnöke.

Hangsúlyozta, az Efektiva követeli, hogy halasszák el a svájci frankban felvett hitelek könnyebb törlesztéséről szóló lex specialis meghozatalát, amíg a téma kapcsán a Legfelsőbb Semmítőszék nem foglal állást. Hozzátette, annak ellenére, hogy gyorsított eljárásban megszületik a lex specialis, tiszteletben kell majd tartania a Legfelsőbb Semmítőszék véleményét. Rámutatott, ennek a törvénynek nemcsak azokkal kell foglalkoznia, akik még mindig fizetik a hitelrészleteket, hanem azokkal is, akik szerződését már felbontották és eladták ingatlanjaikat.

Szerbiában jelenleg 16 800 olyan polgár van, aki svájci frankban felvett hitelt törleszt.